Hopp til hovedinnhold


Operasjonssentralen flytter: - Folk må regne med at politiet har mindre lokalkunnskap

Fra neste uke skal politimannskapene i Drammensdistriktet styres fra Tønsberg. - Vi er spente, og tror det kan bli kaotisk i starten, sier operasjonsleder Marianne Mørch til Røyken og Hurums Avis (krever innlogging).

I øverste etasje på politihuset i Drammen sitter operasjonsleder Marianne Mørch og styrer politiets mannskaper i Søndre Buskerud. På pulten foran henne står fire-fem skjermer hun følger med på, og skjer det noe kan hun sende ut en patrulje.

Fra rommet ved siden av styres brannvesenets mannskaper, og fra rommet ved siden av der igjen, styrerAMK ambulansene. Glassdørene mellom rommene er lukket, men ved akutte situasjoner åpnes dørene slik at de kan samarbeide på tvers. Samarbeidet har høstet mye anerkjennelse, men på onsdag er det slutt. Da flytter operasjonssentralen til Tønsberg, og bare politi og brann blir med sørover. Helse blir igjen i Drammen, skriver dt.no.

– Vi som jobber her er lei oss fordi vi flytter og fordi AMK ikke blir med. Vi er kanskje mest lei oss for at vi mister det vi har bygget opp her. Det går utover publikum, sier Mørch som er tillitsvalgt for de ansatte på operasjonssentralen.

Fungerende leder for politiet i Søndre Buskerud, Jan Erik Strøm, synes også det er synd at samarbeidet med AMK ikke videreføres, men understreker at de må forholde seg til at beslutningen nå er tatt.

– Jeg kommer alltid til å forsvare konseptet med samarbeid mellomnødetatene, men vi forholder oss til at det er vedtatt og gjør det beste ut av det. Nå blir oppgavene å selge konseptet videre der nede. Kanskje kan helse komme inn etter hvert, sier Strøm optimistisk.

Cirka 20 av de 26 ansatte på operasjonssentralen i Drammen blir med til Tønsberg når de flytter. Mørch har bestemt seg for å bli med på flyttelasset.
– Jeg synes ikke noe om flyttingen, men blir med nedover i første omgang så får jeg se etter hvert, sier Mørch.

Mørch og kollegene har vært på besøk på den nye operasjonssentralen i Tønsberg for å gjøre seg kjent flere ganger. Hun er likevel spent foran den første vakten, for hun er ikke lokalkjent utenfor Søndre Buskerud.

– Det er vanskelig at jeg ikke er kjent. Det gjør at vi vil bruke lengre tid, sier Mørch.

Strøm er enig i at manglende lokalkunnskap blir en utfordring for den nye operasjonssentralen i Tønsberg.

– Man mister noe lokalkunnskap, men hvis alvorlige ting skjer kan man bli mer slagkraftig, sier Strøm.

Les mer om saken hos Røyken og Hurums Avis (krever innlogging)