Hopp til hovedinnhold


Danmark: Over 2000 hjerteløpere har vært alarmert 533 ganger

Siden Danmarks største hjerteløperordning ble lansert i Region Hovedstaden i september 2017, har 2152 av de frivillige hjerteløperne vært på oppdrag 533 ganger for å gi gjenopplivning og bringe hjertestartere til stedet. I 39 prosent av tilfellene har hjerteløperne nådd fram før ambulansen, og i 18 prosent av tilfellene har de rukket å sette på en hjertestarter, skriver BeredskabsInfo.  

Ordningen med hjerteløpere er et samarbeide mellom Region Hovedstadens Akutberedskab og TrygFonden. Hjerteløperne mottar via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra Region Hovedstadens Akutberedskab, når det er en antatt hjertestans i nærheten.
Hjerteløperne sendes på oppdrag for å gi hjertelungeredning og hente en hjertestarter for å kunne begynne gjenoppliving før ambulansen kommer.
I dag er det i alt 17 500 frivillige hjerteløpere innmeldt TrygFonden Hjerteløber, og de mange oppdrag de har gjennomført, er et resultat langt ut over det forventede, forteller Fredrik Folke, som er klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.
– Oppslutningen omkring hjerteløperordningen har langt oversteget våre forventninger, og hjerteløperne gjør en viktig forskjell. I 39 prosent av tilfellene har hjerteløperne nådd fram før ambulansen, og i 18 prosent av tilfellene har de rukket å sette på en hjertestarter før ambulansearbeiderne har tatt over. Jo raskere gjenopplivingen begynner, jo større sjanse for å overleve, og vi vet allerede nå at hjerteløpere flere ganger har vært med på å redde liv, sier Fredrik Folke.

Overlevelsen stiger fra 5 prosent til 50 prosent

Hvis en person med hjertestans først får hjelp når ambulansearbeiderne ankommer, er det 5 prosent sjanse for å overleve. Yter en lekmann, for eksempel en hjerteløper, livreddende førstehjelp før ambulansen kommer, stiger overlevelsessjansen til 20 prosent. Hvis det også innenfor få minutter gis et støt med en hjertestarter, overlever opp mot 50 prosent.
– Vi begynner et forskningsprojekt innen kort tid som skal dokumentere hvilken betydning hjerteløperne har for overlevelsen. Vi undersøker også hvordan det er for hjerteløperne å bli kalt ut på oppdrag og medvirke i gjenopplivingsforsøk. Målet er å bli klokere på hvordan vi i fremtiden best involverer dansker i å redde liv. Det er ingen tvil om at involvering av dansker er et av de viktigste parametrene hvis vi skal øke overlevelsen etter hjertestans enda mer i fremtiden.
Les mer om saken hos BeredskabsInfo