Var død i 15 minutt – lever med hjertestarter

Hjertet stanset den vårdagen han jobbet i hagen, til alt hell sammen med sønn og svigerdatter. Nå forteller han om livet med hjertestarter – og de rare og angstfylte tankene som ofte følger med, skriver Romsdals Budstikke.(Krever innlogging)

Hvert år får drøyt 3000 hjertestans utenfor sjukehus i Norge. Av disse var 372 i live 30 dager senere, ifølge Norsk hjertestansregister 2016.

Der går det fram at Møre og Romsdal hadde nest flest hjertestans i Norge, kun slått av Vestre Viken. Fylket vårt er óg på topp positivt: Vi er 3. best i landet på overlevelse etter hjertestans. Anders Johnsen (61) er en av dem som har overlevd, takket være utrolig flaks. Det kommer vi tilbake til om litt.

Vi var i hagen og saget trær, jeg, sønnen og svigerdattera. Så kjente jeg meg svimmel, og plutselig besvimte jeg.

Da dro sønnen til med hjerte- og lungeredning (HLR), og ble et eksempel fra en positiv statistikk: Norge er i verdenstoppen i andel som mottar HLR etter hjertestans: 83 prosent.

– Han hadde akkurat vært på kurs. Han fikk ikke i gang hjertet, men med hjertekompresjoner holdt han blodomløpet i gang så hjernen fikk blod. Det er veldig viktig, sier Anders, som vi møter sammen med kona Unni Skogheim i stua.

Ambulansen kom etter bare 8–10 minutt: – De hadde med hjertestarter. Etter to støt, begynte hjertet å slå. Jeg husker jeg våknet og følte det vanskelig å puste, sier Anders.

Da hadde han altså vært død i 10–15 minutt.

Et helikopter landet like ved, og Anders kom til St. Olavs

Kona forteller: – Jeg og sønnen vår kjørte rett til Trondheim. Da vi kom på rommet, satt Anders i senga og virket helt vanlig. Det var en veldig rar opplevelse – fra at han lå uten puls i hagen, til han satt lys levende og klar i senga.

Les mer om saken hos Romsdals Budstikke.(Krever innlogging)

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.