Hopp til hovedinnhold


Nå er det påbudt med eCall i alle nye biler

31. mars 2018 ble det innført. Nå skal alle nye personbiler som selges i vår del av verden ha installert såkalt eCall, skriver ABC Nyheter.
Nye biler blir stadig mer avanserte. De siste årene har det særlig vært fokus på sikkerhetssystemer som skal forhindre ulykker.
Nå har det kommet et nytt EU-krav som skal bidra til å få ned varslingstiden til et minimum. Som EØS-land er også Norge omfattet av dette.

Redde 2500 liv

Dette systemet skal sørge for at bilen selv automatisk kontakter nærmeste alarmsentral ved en ulykke. eCall sender da også informasjon om hvor bilen befinner seg, slik at hjelpen kan komme raskest mulig fram.
Flere biler har allerede en tid hatt innebygget kommunikasjonsutstyr som varsler nødetatene. Erfaringene fra dette er så gode at EU-parlamentet regner med påbudet skal kunne redde 2.500 liv årlig.
I utgangspunktet er det kalkulert at det nye eCall-systemet i gjennomsnitt vil øke prisen på hver nybil med en snau tusenlapp. Men er det nok også grunn til å vente at teknologien blir rimeligere etter hvert som volumet av biler som bruker den øker.
Les mer om saken hos ABC Nyheter