Hopp til hovedinnhold


Granskes for nytt «Karihola-tilfelle»

Åtte år etter Karihola-ulykken granskes Helse Møre og Romsdal for behandlingen av en ny, sterkt nedkjølt pasient, skriver Tidens Krav (krever innlogging).

Det var 13. februar i år at Molde sjukehus varslet Statens helsetilsyn om en alvorlig hendelse.

- Varselet gjaldt behandling av en pasient med alvorlig hypotermi (nedkjøling red. anm.) ved Molde sjukehus. Etter å ha innhentet muntlig og skriftlig informasjon om hendelsen, så vi at saken hadde enkelte likhetstrekk med en tidligere sak fra samme område, den såkalte «Karihola-ulykken» i 2010, sier avdelingsdirektør Brynhild Braut i Undersøkelsesenheten i Statens helsetilsyn til Tidens Krav.

Granskingen av ulykken 1. mars 2010, der to småjenter druknet, førte til at en AMK-lege mottok en advarsel, mens Helse Møre og Romsdal og Kristiansund sjukehus mottok kritikk for ikke umiddelbart å ha videresendt ett av barna til behandling på hjerte- og lungemaskin ved St. Olavs Hospital.

Ny intern prosedyre

Etter ulykken i Kristiansund ble det laget en ny prosedyre internt i Helse Midt-Norge, som blant annet konkluderte med at pasienter med alvorlig hypotermi skulle bringes til St. Olavs hospital, etter avtale med vakthavende thoraxkirurg. Tidens Krav har fått innsyn i korrespondanse som viser at Statens helsetilsyn nå har bedt St. Olav om nærmere opplysninger om denne prosedyren, som for tiden er under revisjon.

Tragedien i 2010 innledet også en mer enn syv år lang prosess for å utarbeide en ny veileder for behandling av såkalt aksidentell hypotermi, der helsetilsynet har vært en viktig pådriver.

- Som svar på tilsynssaken etter denne ulykken, beskrev foretaket i brev til Statens helsetilsyn flere kvalitetsforbedringstiltak de ville gjennomføre for å sikre at sterkt nedkjølte pasienter ble ivaretatt på en god måte i Helse Møre og Romsdal HF, sier Braut.

Nå vil helsetilsynet undersøke om tiltakene er etterlevd.

- Da den aktuelle hendelsen ble varslet, fant Statens helsetilsyn det nødvendig å undersøke hvordan foretaket faktisk hadde brukt erfaringene fra «Karihola-ulykken» til læring, og om/hvordan de beskrevne kvalitetsforbedringstiltakene var blitt implementert. For å få best mulig grunnlag for våre vurderinger, besluttet vi å gjennomføre et stedlig tilsyn ved Molde sjukehus den 1. mars 2018, opplyser avdelingsdirektøren til TK.

Funnet i snøfonn

Søndag 11. februar ved 12-tiden – altså to dager før helsetilsynet ble varslet - ble en mann i 50-årene funnet bevisstløs i en snøfonn utenfor Sellanrå skole i Molde. Han hadde da trolig ligget der siden natt til søndag. Politiet etterforsket saken og kom til at det ikke hadde skjedd noe kriminelt, men konkluderte ikke om hva som hadde skjedd med mannen. Det er imidlertid på det rene at det var svært glatt på stedet.

Ifølge Romsdals Budstikke ble mannen først brakt til Molde sjukehus, og brakt videre til St. Olavs Hospital neste dag. Tilstanden ble da beskrevet som alvorlig. Statens helsetilsyn vil imidlertid ikke bekrefte at det er behandlingen av denne pasienten det nå føres tilsyn med.

Les mer om saken hos Tidens Krav (krever innlogging)