Hopp til hovedinnhold


Når sekundene teller

Tidens Krav (krever innlogging) ble med på utrykningskjøring.

Blinkende blålys kastes gjennom Freifjordtunnelen. Lysstriper. Ekko. Høy adrenalin, høy fart. Ansvar. 140 kilometer i timen. Den gule ambulansen fyker som et treffsikkert prosjektil forbi den vikende rekken av biler på hver side. Slalom. Varsom og sikker manøvrering. Bak rattet sitter ambulanselærling Gøril Larsen.

– Forskning viser at utrykningskjøring er sju ganger mer risikofylt enn å være en vanlig bilkjøring. Da kreves det at sjåføren er aktsom, hensynsfull og varsom, messer utrykningsinstruktør Bjørn Julbø, og legger til:

– Og så er det uhyre viktig hvordan andre trafikanter opptrer i møte med et utrykningskjøretøy.

Julbø er ansatt ved St. Olav, Fellesfunksjonen Ambulansetjenesten i Midt-Norge, og i uke 11 og 12 har han bokstavelig talt vært på farten i Møre og Romsdal. Julbø har drevet opplæring av brannfolk og ambulansepersonell, teori og praksis. Vi møter ham ved sykehuset i Kristiansund sammen med ambulansearbeiderne som er på vakt. Samt Gøril Larsen (20), opprinnelig fra Ørlandet i Trøndelag. Hun er lærling og begynte sin læretid hos Helse Møre og Romsdal 24. august 2016.

– Grunnen til at jeg vil bli ambulansearbeider er fordi jeg vil hjelpe folk, sier Larsen som har oppkjøring som ambulansesjåfør 6. april, med sensor fra Biltilsynet.

– Og det klarer hun helt fint. Gøril har vært helt fenomenal og har hatt en enorm utvikling, skryter instruktør Julbø som tilføyer at rekrutteringen til yrket er god:

– I år hadde vi 317 søkere til 45 læreplasser, så det er ingen ting å si på interessen for faget.

Ved sykehuset i Kristiansund er det to ambulanser (to personer per bil). Ambulansepersonellet holder til i en gammel legebolig like ved hovedbygningen. Soverom, stue, kjøkken, bad. Døgnbemannet naturligvis.

– Vi har cirka 4.000 utrykninger i året, forteller Ragnar Røbech.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå finnes det over 500 ambulanser i drift i Norge som til sammen utfører drøyt 500.000 årlige oppdrag. Over 70.000 av dem foregår i Helse Midt-Norge. En ambulanse bemannes primært av ambulansepersonell, ambulansearbeidere og såkalte paramedics. I enkelte tilfeller kan de ha med seg annet helsepersonell som lege, jordmor eller andre spesialister.

Når alamen går, hvor fort må dere komme dere ut?

– Når AMK varsler oss så er det grader av alvorlighet. Visse turer har høyere prioritet. Er det akuttur, det vi kaller en rød kode, så er det så raskt som mulig. Hvert sekund teller. Og vi må i hvert fall være ute i løpet av to minutter, svarer Ann-Kristin Høgset.

Les hele saken hos Tidens Krav (krever innlogging)