Hopp til hovedinnhold
Tonje Lysaker er arkitekten bak Lommevenn-prosjektet. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features ©Fredrik Naumann/Felix Features


Lommevenner skal gjøre barn trygge - nå også i Danmark

4600 frivillige strikker og hekler små minibamser som skal gjøre syke eller skadde barn trygge. Nå bres de ut til alle ambulanser i hele Syddanmark, ifølge Fyens.dk.


De er ikke store. Maksimalt 13 ganger syv centimeter. Hver og en er unik, men de kan det samme. De små kosedyrene kalt "lommevenner" kan gjøre barn tryggere - og arbeidet lettere for ambulansearbeidere som rykker ut for å hjelpe syke eller skadde barn.

Tonje Lysaker er arkitekten bak Lommevenn-prosjektet. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features ©Fredrik Naumann/Felix Features


– De er med på å bryte isen og for eksempel får ambulansearbeiderne mulighet til å vise på lommevennen, hva de nå skal foreta av undersøkelser. Alle de tilbakemeldinger vi har fått fra andre steder i landet, er at både barn og ambulansearbeidere er glade for dem, forteller Lotte Wilms fra Otterup, som er koordinator for lommevennene i Region Syddanmark.

Hun står for vask, håndtering og pakking av alle de små vennene.


Onsdag var hun på regionens ambulansesentral i Odense for å avlevere de første posene med små hjemmestrikkede og hjemmeheklede venner. Samarbeidet med Region Syddanmark og ambulansetjenesten har gått over all forventning.


– Alt arbeidet med lommevenner skjer på frivillig basis, så det har vært godt at regionen har hjulpet oss med å få dem distribuert ut her på Fyn og resten av regionen, forteller Lotte Wilms.


Ideen med lommevenner er opprinnelig fra Norge. Den kom til Sjælland da norske Arne Reime flyttet til Ringsted med sin kone og begynte i det små i mars i fjor. Siden er ideen via et nettverk på Facebook vokst til 4600 frivillige som på landsbasis strikker eller hekler de små kosedyrene.