Endelig kan hørselshemmede tilkalle hjelp i nødssituasjoner

Frem til i dag har ikke hørselshemmede hatt mulighet til å varsle nødetatene når de har hatt behov for hjelp. – Endelig er vi likestilt med resten av befolkningen, sier Jan Joakimsen til NRK Nordland.

Tekstende Texasjenter. Foto fra: Wikimedia Commons

Les også hos Norges Døveforbund: Nød-SMS: ny tjeneste for døve, hørselshemmede og talehemmede
For å ta i bruk tjenesten må mobilnummeret ditt være registrert.

Les også pressemeldingen til DSB: Nød-SMS: Ny tjeneste for døve, hørselshemmede og talehemmede

– Først og fremst er dette en gledens dag, sier Jan Joakimsen fra Sandefjord, nestleder i Hørselshemmedes Landsforbund

De aller fleste bruker i dag telefon for å kontakte nødsentralen, men dette har ikke fungert for døve, hørselshemmede og de med talevansker. I dag kom løsningen, såkalt Nød-SMS.

Nå kan også de komme i kontakt med politi, helse og brann. Og det ved å sende ei tekstmelding, sier Øyvind Hagen Karlsen, seksjonssjef i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Har vært avhengig av PC

Frem til i dag har døve og hørselshemmede vært avhengig av en stasjonær PC for å kontakte nødtjenesten. En ordning som er svært gammeldags og for lengst utdatert, ifølge døveforbundet. Forbundet etterlyste allerede i 2013 enklere måte å komme i kontakt med nødnumrene:

– Slik det er i dag, leker man på en måte med livet til døve og hørselshemmede mennesker, sa Helge Herland, redaktør i Døves tidsskrift og medlem i Norges Døveforbund den gang da.

AMK Nordland skal motta Nød-SMSer

Det er nødmeldesentralene i Bodø som skal motta Nød-SMSer fra hele landet. Her er nødmeldesentralene for politi, brann og helse samlokalisert og det er etablert et kompetansemiljø for håndtering av nødmeldinger på SMS.

Nød-SMS er et resultat av et pilotprosjekt ledet av DSB i samarbeid med Politidirektoratet og Helsedirektoratet. Det toårige pilotprosjektet skal gi erfaring med hvordan løsningen faktisk brukes og hvordan de operative rutinene fungerer. Dette gir grunnlag for å vurdere hvordan en slik tjeneste skal innrettes i fremtiden, skriver Norges Døveforbund på sin nettside.

Les mer om saken hos NRK Nordland

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.