Hopp til hovedinnhold


I flere år har politiet i Oslo ønsket seg en egen ambulanse som kan frakte psykisk syke i Oslo

Oslo-politiet oppgitt over å bruke tid på transport av psykisk syke: – Stigmatiserende, sier de til Politiforum.
– Jeg er forundret over motstanden mot å prøve og å iverksette et slikt tiltak. Det ville vært til fordel både for politi, helsevesen og pasienter, sier politioverbetjent ved operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, Runar Skarnes.
Som en av lederne ved operasjonssentralen, er han blant dem som lenge har håpet på at også ambulansetjenesten i Oslo-området, som dekker rundt halvannen million innbyggere, skal få en egen psykiatriambulanse.
En psykiatriambulanse er en ambulanse med personell som er spesialisert innen psykiske lidelser og som er tilpasset transport av psykisk syke, og har lenger vært i drift i andre byer som Bergen og Stavanger. Men ikke i hovedstaden.
– Ofte dreier oppdrag seg om transport til tvungent psykisk helsevern eller medisinering. Da kan det hende at mennesker motsetter seg eller utagerer. Psykiatriske sykepleiere, vernepleiere eller andre vil antakelig være bedre på å håndtere og tolke signaler fra mennesker med psykiske lidelser, enn det både politi og vanlig ambulansepersonell vil være, sier Skarnes til Politiforum.
Seinest i september sendte Oslo politidistrikt et brev til Helse Sør-Øst, der de skriver at en psykiatriambulanse ville betydd mye for politiets ressurser og trolig også for omsorgen for en utsatt pasientgruppe. Videre skriver de at de imøteser en begrunnelse for at man ikke har satt i gang prøveprosjekter ved Oslo universitetssykehus, slik det er gjort andre steder.
Les mer om saken hos Politiforum