Hopp til hovedinnhold


Det nye sykehuset skulle ha 0 korridorpasienter. I fjor måtte 3800 ligge på gangen.

Ansatte sier opp i protest, akuttmottaket er overfylt og kapasiteten sprengt. Sykehuset Østfold skulle være prakteksemplaret på et moderne sykehus, men siden åpningen i 2015 har problemene stått i kø, ifølge Aftenposten.
– Jeg er full av beundring for sykepleierne her, men har ingen beundring for dem som har planlagt dette sykehuset, sier Gunn Stang.
Hun er en av pasientene som ble henvist til en seng i korridoren etter at hun falt og slo benet, som måtte opereres.
Med gipset venstreben har hun endelig fått plass på et pasientrom på Sykehuset Østfold, etter å ha tilbrakt flere netter på korridoren.
– Det var slitsomt å ligge på gangen, det ble ikke noe særlig søvn på meg. Det er så trangt at det nesten ikke er plass til å kjøre en seng til forbi. Men verst er det for sykepleierne, jeg så på at de måtte løpe bena av seg, forteller Stang.
Da det nye sykehuset på Kalnes utenfor Sarpsborg sto ferdig høsten 2015, skulle det være helt fritt for korridorpasienter, med ny teknologi og enerom for alle pasienter.
Det er imidlertid ikke blitt helt som alle hadde håpet.
– Jeg har vært vitne til at korridorpasienter har laget «telt» av laken i forsøk på litt privatliv. På det verste minnet det hele nesten om et flyktningemottak ved enkelte sengeposter, sier smittevernoverlege Jon Birger Haug ved sykehuset.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at antall sengeplasser på norske sykehus var 16.000 i 1990, mens antallet var redusert til 11.500 i 2015.
Korrigert for befolkningsvekst var det 3,3 sengeplasser pr. 1000 innbyggere i 1996 mot 2,2 sengeplasser i 2016.
Flere fagpersoner er bekymret for at de planlagte sykehusene i Drammen, Mjøsa og Molde vil bli bygget etter samme modell med for små arealer og færre sengeplasser.
Torgeir Bruun Wyller sier at trenden med å bygge ned sengeplasser fortsetter.
– De regionale helseforetakene underdimensjonerer antall sengeplasser bevisst, både for å holde seg innenfor et stramt budsjett og fordi de planlegger for at ny teknologi skal få liggetiden ved sykehusene ytterligere ned. Det er her de tar feil, for pasienter som kommer på sykehus, trenger å være der lenger enn det foretakene har kalkulert seg frem til, mener Wyller.
et anbefalte nivået på hvor fullt et sykehus bør være – pasientbelegget – er 85 prosent. Da har sykehusene et slingringsmonn å gå på når det skjer et utbrudd av influensa eller annet.
Likevel ble Sykehuset Østfold planlagt med et belegg på 90 prosent: I et brev fra 2015 skriver helseminister Bent Høie at «en del av de nye sykehusprosjektene, som nytt østfoldsykehus, har imidlertid planlagt med 90 pst. utnyttelsesgrad.»
– Pasientbelegget har lenge vært svært høyt hos oss, forteller Jon Birger Haug, smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold.
Forskning viser at hvis belegget er over 92 prosent, øker faren for pasientene i form av flere feilbehandlinger og i verste fall død. Overbelegg er også en kjent risikofaktor for økt smittefare og sykehusinfeksjoner.
Les mer om saken hos Aftenposten