Bannerannonse

Ny avtale gir færre Mens du venter på ambulanse-varsler

SVERIGE: Antallet I väntan på ambulans (IVPA)-oppdrag har minsket kraftig i Søndre Alvborg (Särf) etter at en ny avtale med helsetjenesten trådte i kraft juli 2016, melder Tjugofyra7.

En undersøkelse som er gjort viser at IVPA-varsler er mer enn halvert fra det første halvåret i 2016 til samme periode året etter. Forandringen ser ut til å vedvare.

Spørsmålet om redningstjenesten involvering i akutte helsetilstander er omdiskutert, og samarbeidet varierer veldig rundt omkring i landet.

For eksempel i Vestre Gøtaland anser helsetjenesten at IVPA-varsler skal være medisinsk motiverte, mens andre legger større vekt på at det er trygghetsskapende.

I Särf, skal man ifølge avtalen rykke ut ved hjertestans når ambulanser ber om det, og det er har minsket antall IVPA-varsler med cirka 55 prosent til 119 varsler i perioden.

— Tidligere hadde vi ulike kriterier på ulike stasjoner, en del dro ut på samtlige av ambulansens akuttoppdrag, forteller Stefan Bengtsson som er redningsleder i Särf.

Helsetjenesten anser at innsatsen har blitt mer medisinsk treffsikker, ifølge Bengtsson, men en vurdering av et eventuelt «trygghetsbortfall» for innbyggerne har ikke blitt gjort.

Fra redningstjenestens side er et argument for å se over IVPA-virksomheten den belastningen det innebærer for folk i deltidsstillinger.

—Det finnes arbeidsgivere som ikke lar personell dra ut på utkallinger fordi det påvirker den daglige virksomheten, forteller Bengtsson.

Konklusjonen i vurderingen av Särf er at eventuelle IVPA-satsninger framover skal gjøres geografisk, og at man ikke skal øke antall kriterier.

For mens noen deltidsbrannvesen tidligere dro ut på alle ambulansevarsler, finnes det også noen som ikke drar ut i det hele tatt, ikke engang ved hjertestans.

Dette viser –  ifølge Stefan Bengtsson – tydelige eksempler på lokale forskjeller i synet på IVPA.

Les mer om saken hos Tjugofyra7

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.