Hopp til hovedinnhold


Johanne (19) fikk slag – måtte vente 2,5 timer

Da Johanne Marie Hemnes (19) fikk slag for et drøyt år siden, ble hun sendt mellom sykehusene i Oslo, før hun endelig ble operert. To og en halv time etter at hun ankom første sykehus, skriver Dagsavisen.
Tidligere i Ambulanseforum: Tidstyver i helseforetakene – stjeler liv og helse fra slagpasienter
Mer om saken: Hjerneslag rammer tusenvis og koster milliarder – må ha økt fokus
Bakgrunn: Pasientfiendtlig hjerneslagorganisering i Oslo og Bergen
Forskjeller i hjerneslagbehandling - her kommer du først på sykehus
Nå er hun under god rehabilitering på Forsterket slagavdeling på Aker sykehus, og ser framover.
Men hadde hun blitt operert raskere, i stedet for at det tok tre timer fra hun falt om, kunne hun kanskje ha kommet mye lenger i rehabiliteringen.
– Jeg vet det ikke, men tror det, siden jeg ble liggende i respirator så lenge. Jeg kunne vært operert mye raskere, sier Johanne til Dagsavisen i en liten pause fra tredemølla, hvor hun i time etter time lærer seg å gå skikkelig igjen.
Johanne var på vei til å gjøre seg klar til å gå på skolen i februar i fjor, da hun plutselig falt om med lammelse i hele venstre side.
– Foreldrene mine var hjemme, og skjønte raskt hva det var, og fikk ringt etter hjelp, sier hun stille.
Dette viser loggen fra Ullevål sykehus:
07.30: Ambulanse varslet.
07.45: Ambulanse fremme hos pasienten.
08.11: Ambulanse ankommer Ullevål med Johanne.
08.40: CT.
09.12: Ambulanse kjører fra Ullevål til Rikshospitalet (RH).
09.18: Ambulanse fremme RH.
10.41: Operasjon starter.
På Ullevål sykehus tok de CT av henne, og så at hun hadde en hjerneblødning, men ville likevel sende henne til Rikshospitalet.
– Der fikk vi først beskjed om at de ikke kunne ta imot henne på grunn av kapasitetsproblemer, men Ullevål sendte henne likevel. Da hun kom dit, ville legene på Rikshospitalet sende henne tilbake til Ullevål igjen, sier mor Jorunn Hemnes til Dagsavisen.
– Men så ble hun preppet mellom to andre operasjoner, og til slutt operert. Men da hadde det allerede gått tre timer, sier moren til Johanne.
– Vi har en avvikssak gående på dette, som nå er til behandling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus legger hun til.
Oppholdet på Sunnaas ble dokumentert i NRK-serien «Helene sjekker inn», som ble sendt i fjor høst.

Fem ulike sykehus

I dag er ansvaret for akutt diagnostikk og behandling av hjerneslag i Oslo delt mellom fem ulike sykehus. Pasienter bosatt i Groruddalen sendes med ambulanse til Ahus, mens pasienter fra øvrige deler av byen sendes til OUS Ullevål såframt det har gått mindre enn fire og en halv time fra symptomdebut. Er sykehistorien på mer enn fire og en halv time sendes man til sitt lokalsykehus. Dersom undersøkelsen på Ahus, Ullevål, Lovisenberg eller Diakonhjemmet viser at det er en stor blodpropp i hjernen, så må en ny ambulanse bestilles og pasienten transporteres til Rikshospitalet.
Tre av Oslo-sykehusene ligger i nasjonalt bunnsjikt når det gjelder andelen pasienter med hjerneinfarkt (blodpropp) innlagt innen fire timer etter symptomdebut. Mens landsgjennomsnittet er 42,1 prosent, kommer Lovisenberg på 29 prosent, Diakonhjemmet på 38,1 prosent og Ullevål på 38,4 prosent, ifølge tall fra Norsk Hjerneslagregister.
– Nå må Oslo universitetssykehus (OUS) bestemme seg. Det kan ikke være slik at slagpasienter blir sendt i ring og ikke kommer til rett sykehus. Det må være ett felles mottak for hjerneslagpasienter, slik at helsepersonell ikke lurer på hvor hver enkelt pasient skal. Ved andre alvorlige hendelser er dette selvsagt. Hvilken bydel du bor i skal ikke bestemme hvilken hjelp du får når. Tid er kritisk for at vi skal kunne gjøre vår del av jobben, som er å rehabilitere pasienter etter de har fått hjelp på sykehuset, sier byråd for helse, eldre og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap).
Les mer om saken hos Dagsavisen