Hopp til hovedinnhold


113 – når hvert sekund teller

Noen har fått et illebefinnende. Telefonen ringer hos AMK. Inne på sentralen er det to personer som ellers ikke pleier å være til stede, kledde i lyseblå vester merket NRK – de følger med på alt som skjer. Og i tilfeller hvor pasienten gir samtykke, så gjør de opptak, skriver iTromsø. (Krever innlogging)
En av NRKs store suksesser de siste årene er serien «Brøyt i vei». Nå skal det lokale NRK-kontoret i Tromsø nok en gang lage programmer om «det hvite element», men denne gangen innendørs. I snart tre uker har nemlig flere kamerateam fra rikskringkastingen fulgt den akuttmedisinske kjeden ved UNN.
– Vi har hatt lyst til å vise hvordan tannhjulene i dette store maskineriet fungerer, sier NRKs Helga Bones – som har regi på teamene som jobber på sykehuset.
Tilbake til telefonsamtalen. Det viser seg at det dreier seg om en mulig hjerneslag. Ambulansehelikopteret er sendt for å hente den eldre mannen, som rulles inn på UNN cirka 12–14 minutter senere.

Sparer livsviktig tid

– Ved å bruke helikopteret sparte vi kanskje 20 minutter sammenlignet med om vi hadde brukt bilambulanse. Nå fikk vi ham raskere inn på sykehuset – noe som kan bety veldig mye når det er snakk om hjerneslag, sier Mads Gilbert.
Gilbert er vakthavende helikopterlege denne uka – og er til vanlig klinikkoverlege og professor i akuttmedisin.
Han sier det er veldig bra at NRK har funnet veien inn i korridorene på UNN – og at de er med bilambulanser og helikoptre ut på oppdrag.
– De vil vise den finmaskede strukturen som er den norske akuttmedisinske kjeden – fra legevakt og kommunehelsetjeneste til spesialistene på UNN, sier han.
Helga Bones sier nettopp det også var en viktig forutsetning for NRK i Tromsø til å sette i gang arbeidet.
– Vi ønsket å vise hvor utfordrende det er å gi et likt helsevesen i Norge – uansett om du bor på yttersiden av Senja eller i mer sentrale strøk, sier hun.
Han håper at NRK-serien skal gi folk et innblikk i det norske helsevesenet, men også være med på å informere om hva man bør gjøre om man selv havner i en akutt medisinsk situasjon.

Folkeopplysning

– Helsedirektoratet synes dette er en god måte å spre viktig informasjon om det arbeidet vi gjør, når det er viktig å ta rask kontakt og hva som skjer når folk ringer 113– vi ønsker også å vise hvordan folk flest kan bli flinkere på å forberede seg på situasjoner der de trenger akutt medisinsk hjelp som eksempelvis ved mistanke om hjerneslag eller hjertestans, sier Ellen Dahlberg, avdelingsleder ved AMK.

Får se helheten

– Det vil være snakk om godt forebyggende helsearbeid om vi kan fortelle om hvordan man går fram ved varsling, hvilke rutiner man kan følge – og ikke minst gi hjerte- og lungeredning, sier han.
Denne ambisjonen har vært en av de bidragende årsakene til at UNN har gått med på å være med i produksjonen.
For det har ikke vært en enkelt affære å få komme inn i korridorene på sykehuset, ambulansene og AMK-sentralen med filmkameraene.
Fra ideen ble lansert for vel et år siden har det vært gjennomført mange runder med forhandlinger mellom sykehuset og Kringkastingen for å lande en avtale. Det har vært viktig for oss å vise helheten i behandlingskjeden og samhandlingen mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Det er derfor filmteam på legevakta på Finnsnes, ambulansestasjonene Finnsnes og Tromsø i tillegg til enhetene inne på UNN Tromsø.
– Vi har våre hensyn å ta – til de ansatte og pasientene, og NRK har sine ønsker om å kunne vise gode historier. Det tok oss et halvt år å bli helt enige, forteller Ellen Dahlberg, avdelingsleder ved AMK.
NRK-teamene har vært nødt til å være veldig bevisste på etikken, og det å verne pasientenes integritet når de filmer. Noen ganger har de vært nødt til å velge bort enkelte sekvenser fordi de har gått for nært sårbare pasienter.
NRK planlegger å sende i alt ti episoder av serien som foreløpig har arbeidsnavnet «113 – når hvert øyeblikk teller». Da vil vi få møte ansatte i alle ledd i den akuttmedisinske kjeden – fra operatørene på AMK-sentralen, til ambulansepersonellet som henter de rammede pasientene – og folkene inne på akutten på UNN.
Les mer om saken hos iTromsø (krever innlogging)