– Én dør inn for alle slagpasienter – i Trøndelag

Nevrologer og indremedisinere skal jobbe side om side i St. Olavs nye slagsenter. – Det beste fra to verdener, mener lederne som har jobbet med å få Midtnorsk slagsenter på plass, skriver St. Olavs Hospital.

Ambulanseforum skrev i fjor: Tidstyver i helseforetakene – stjeler liv og helse fra slagpasienter

Les også: Vil innføre trombektomi som standard behandling for hjerneslagpasienter

Mer: Forskjeller i hjerneslagbehandling – her kommer du raskest til sykehus

6. mars 2018 ble Midtnorsk slagsenter offisielt åpnet.

– Nå kan pasientene vente seg «the best from both worlds», sier fungerende klinikksjef ved Nevroklinikken, Geir Bråthen, fornøyd.

– Slagbehandling ved St. Olav er spennende og interessant, og er noe vi har vært ledende på både nasjonalt og internasjonalt. Dette er en tidsriktig endring som har vært etterspurt av både ledelse, styre og pasientorganisasjoner. Tanken har modnet, og nå har vi fått én dør inn – én adresse for all behandling av akutt hjerneslag, sier klinikksjef ved Medisinsk klinikk, Tom Christian Martinsen.

Fra tre til én dør inn

Tidligere har slagpasienter som ikke har vært aktuelle for trombolyse blitt behandlet på St. Olav, Orkdal, mens slagrammede under 60 har blitt behandlet ved Nevrologisk avdeling på Øya. I tillegg er det de som behandles i Slagenheten som ligger under Medisinsk klinikk.

Organiseringen har tidvis skapt uønsket variasjon i behandlingstilbudet, noe Martinsen har satt seg mål å gjøre noe med.

– Det har vært en prosess for å samle og sy sammen to sterke fagmiljøer. Gjennom tillit og respekt for hverandres kompetanse har vi fått til dette med et klart mål; bedre pasientbehandling. Konsekvensen er at alle skal få effektiv slagbehandling ved at all kompetanse og kunnskap om behandling, diagnostikk og tidlig rehabilitering nå er samlet. Én dør inn for alle, sier Martinsen, som under åpningen ble levnet mye av æren for at Midtnorsk slagsenter nå er en realitet.

Størst i Norge

Leder for Slagenheten ved St. Olav, Bent Indredavik, blir leder for det nye senteret som blir det største slagsenteret i Norge. På åpningen tok han for seg Slagenheten på St. Olav sin historie, og viste frem tidlige banebrytende resultater for behandling i slagenhet.

– Midtnorsk slagsenter vil styrke legetjenestene for mottak av pasienter, der vi skal jobbe på tvers mellom indremedisin, nevrologi, geriatri, kardiologi og rehabilitering. Det handler også om å ha spesialopplærte sykepleiere nær pasienten 24 timer i døgnet, og å mobilisere tidlig i stimulerende omgivelser. Senteret gir oss også bedre muligheter til å tilby råd og veiledning til de øvrige sykehus i Midt-Norge, og til å videreutvikle samarbeid med kommunehelsetjenesten. I tillegg skal vi være synlig innen forskning. Målet er å være best på slag i Norge, sier Indredavik.

Les mer om saken hos St. Olavs Hospital

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.