Hopp til hovedinnhold


Ny mobilapp gir tilbakemelding om HLR-kvalitet

Appen gjør at kameraet på mobiltelefonen får med seg hvor bra du utfører hjerte- og lungeredning. Den norske teknologien vekker oppsikt i Asia og USA, skriver NRK Rogaland.
I flere år har forskere ved Laerdal Medical og UiS jobbet med å utvikle teknologien som gjør det mulig å bruke telefonkamera for å måle kvaliteten på livredningen. Arbeidet har resultert i mobilappen TCPR Link.
På gulvet ligger en livredningsdukke. Øyvind Meinich-Bache legger mobilen ved siden av og starter med å utføre brystkompresjoner.
– En-to-tre-fire ...
30-åringen er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Stavanger (UiS). Med komplisert matte har han utviklet helt spesielle algoritmer som brukes i mobilappen TCPR Link.
– Mobilappen er unik fordi at den bruker kameraet i telefonen som sensor, det er ikke noe i tillegg, sier Meinich-Bache.
Når telefonen ligger på bakken vil kameraet oppfatte bevegelsen til den som utfører hjerte-lunge-redning. Samtidig som livredningene pågår blir all data synlig på server. Målet er at teknologien kobles opp mot 113-sentralen.

Livredning med mobil

Hvert år får rundt over 3000 mennesker hjertestopp i Norge, og for å overleve er en avhengig av tidlig innsats.
– Nå kan vi måle kvaliteten på hjerte- og lungeredning, mens den blir utført, forteller Tonje S. Birkenes, som er forsker ved Laerdal Medical.
Analyser som er gjort for Helsedirektoratet, viser at bedre hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer, kan redde hundre ekstra liv her i Norge. Dette kan mobilappen hjelpe med.
Det har tatt flere år å utvikle den smarte teknologien. Mobilappen, som er gratis, vurderes nå av Helsedirektoratet.
– Den unike teknologien er allerede lastet ned i store deler av verden, sier Kjersti Engan, professor ved UiS.
Nå er både USA, Kina og Sør-Korea interessert i et samarbeid.
Les mer om saken og se video hos NRK