Hopp til hovedinnhold


– Undersøkelsen knuser myten om at store legevakter er bedre enn små

Rapport om fastleger på vakt: Leder av Nasjonalt senter for distriktsmedisin mener rapporten om fastleger og kompetanse på legevakt avliver myter om kvalitet, skriver Dagens Medisin.
Les også: De fleste kommunene er i rute for å innfri kompetansekravene til lege i vakt, men noen sliter
Bakgrunn: 4 av ti legevakter manglet kvalifisert bakvakt
Drøyt halvparten av kommunene hadde gjennomført trening blant legevakt- og ambulansepersonell på akuttmedisinsk samhandling en eller flere ganger i løpet av 2016. Det var signifikant flere kommuner i mindre sentrale strøk som hadde gjennomført slik trening. Bare 16 prosent av alle respondentene oppga at kommunen oppfyller forskriftskravet om trening i samhandling.

Det viser en ny rapport fra Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM).

Les hele rapporten her.

– Vi har evidens, både nasjonalt og internasjonalt for at trening på samhandling gir økt pasientsikkerhet. Vi visste fra tidligere undersøkelser at dette over lang tid har vært dårlig fulgt opp av helsemyndighetene. Denne undersøkelsen viser at det trengs bedre oppfølging av kravet om trening, sier leder av NSDM, Helen Brandstorp til Dagens Medisin.

Hovedspørreundersøkelsen omfatter svar fra 93 prosent av alle landets kommuner, primært besvart av en kommunelege.
Ifølge NSDM-rapporten er det også en stor og systematisk variasjon på kommunenivå i andelen fastleger som deltar i legevaktordningen på kommunenivå: Andelen fastleger som deltar i legevakt er lavest i sentrale kommuner med høyt folketall.
– I de kommunene med færrest innbyggere, hvor det er langt til sykehus og som har egen legevakt, er det høyest legevakt-deltagelse fra fastlegene, sier Brandstorp.
Per 1. januar 2017 deltok på landsbasis 64 prosent av fastlegene i legevaktordningen
I de minst sentrale kommunene deltok i gjennomsnitt 83 prosent av fastlegene, mot 62 prosent i de sentrale kommunene. I kommuner med under 5.000 innbyggere deltok i gjennomsnitt 79 prosent i legevaktordningen mot 59 prosent i kommuner med 20.000 innbyggere eller mer.
– At fastlegene i de store sentrale kommunene deltar sjeldnest i legevaktordningen, handler om kvalitet. Mange har i lang tid trodd at små legevakter er dårligere enn store. Vi viser tvert imot, at i de små kommunene tar fastlegene sine vakter, og de trener for å bli bedre. Undersøkelsen knuser myten om at store legevakter er bedre enn små legevakter, mener Brandstorp.
Les mer om saken hos Dagens Medisin