Hopp til hovedinnhold


Meningittfrykt utløser ambulanse-boom

DANMARK: Region Hovedstaden har fordoblet antallet ambulanseoppdrag etter kritikk og flere dødsfall blant unge, viser undersøkelse. Det skriver Berlingske.
Ingen skal dø av meningitt fordi det reageres feil eller for sent fra akuttberedskaben i hovedstadsområdet når de ringer 112 eller 1813 for å få hjelp.
Dét er holdningen i Region Hovedstaden som for alvor har skjerpet innsatsen mot den fryktede sykdommen. Det skjer i kjølvannet av tre tilfeller med meningitt-dødsfall blant unge, hvor regionen ble hardt kritisert for å begå flere feil underveis i forløpene, herunder i ét av tilfellene å unnlate å sende en ambulanse.
Helt konkret har det blitt en fordobling i antall ambulanseoppdrag til pasienter hvor det er mistanke om meningitt - fra cirka 200 i 2015 og 2016 til langt over 400 i 2017, fremgår det av en gjennomgang som regionen har utarbeidet for Berlingske.
Stigningen i antallet ambulanseoppdrag er kommet etter at Danmarks Radio i februar i fjor avdekket hvordan legevaktsnummeret 1813 begikk klare feil og unnlot å sende en ambulance, da en 17-årig elev på videregående skole fra Birkerød døde nyttårsaften av den fryktede sykdommen.
Det har også vært rapporter om ytterligere to meningititt-dødsfall blant unge menn, og en intern ekspertgruppe rettet i etterkant hard kritikk mot innsatsen i de konkrete sakene og akuttsystemet, hvor det blant helsepersonell så ut til å være utilstrekkelige kunnskaper om sykdommen.
Hvor mange av pasientene i ambulansene som viste seg rent faktisk å ha meningitt i den etterfølgende undersøkelsen, er det ingen presise opplysninger om.
På landsplan  er det omkring 100 meningitt-tilfeller i året, så det er trolig sjelden at det ender med en diagnose.
– Vi sender 165.000 akutte ambulanser i året, så om vi sender 200 eller 400 til meningitt-mistanker betyr ikke så mye. Heller 10 ganger for mange enn en gang for lite, sier Freddy Lippert, direktør for Region Hovedstadens akuttberedskap.
Les mer om saken hos Berlingske