Hopp til hovedinnhold


Svein Arne ble sendt i drosje med seks blodpropper og var døden nær - legevakta får refs

Fylkeslegen slakter det lokale helsevesenet, ifølge iFinnmark (krever innlogging).

– Jeg tør nesten ikke å tenke på det. Hvis ikke kjæresten min og kompisen min hadde reagert fort nok, hadde det gått galt. Jeg kunne vært død, sier Svein Arne Mella.

– Dette er en alvorlig sak, som kunne fått store konsekvenser for pasienten, skriver assisterende fylkeslege Bjørn Øygard i sin vurderingen av saken.

I mai i fjor skrev iFinnmark om Svein Arne Mella, som ble akutt syk i Brenna i Porsanger i begynnelsen av samme måned. Ambulansen rykket ikke ut for å hjelpe Mella. Han hadde fått seks blodpropper. Likevel måtte han ta taxi til legevakta i Lakselv, som kompisen hans måtte ordne. Først to timer etter ankomst, ble han kjørt med ambulanse til sykehuset i Hammerfest.

Livet fikk en totalomvending

Fylkesmannen konkludert med at legevaktlegen i Lakselv har brutt forsvarlighetskravet i Svein Arne sin sak.

Mella sier til iFinnmark at det går fremover med ham i dag, men at han har utfordringer i hverdagen.

– På UNN i Tromsø sa de at jeg ikke hadde glemt så mye hvis jeg hadde fått hjelp fortere. Jeg har glemt masse.

– Hva da?

– Avtaler og tall, blant annet. Det kan også gå en lang stund før jeg husker navn. Dette påvirker meg i hverdagen. Når jeg leter etter noe, kan jeg sitte og se på tingen – den kan være på bordet, men jeg klarer ikke å oppfatte den. Det går kanskje noen minutter før jeg oppfatter at den er der, sier Mella.

Livet fikk en totalomvending, forklarer han.

– Men det var ikke min tur den gangen. Jeg lever videre nå, og ser hva neste dag bringer. Jeg klarer å gjøre mye selv, men jeg er avhengig av folk for å få hjelp.

«Stort skadepotensial»

I sin vurdering av Porsanger kommunes legevakttjeneste i saken, skriver Fylkesmannen at det har vært kommunikasjonssvikt mellom lege og sykepleier.

Assisterende fylkeslege, Bjørn Øygard, sier at Porsanger kommune har fått i størrelsesorden ti klager med tilknytning til legetjenesten på seg det siste året – noe han beskriver som «uforholdsmessig mange».
– Ti klager, i en kommune med 4.000 innbyggere, er ganske mye. Til sammen behandler Fylkesmannen omtrent 120 tilsynssaker i året, som også rommer andre deler av helsetjenesten i kommunene og spesialisthelsetjenesten i fylket.
Les mer om saken hos iFinnmark (krever innlogging)