Kvalitetspris gir ringvirkninger

I mai 2016 mottok en gruppe fra det lokale akuttmedisinske miljøet i Alta Legeforeningens kvalitetspris for primærhelsetjenesten. Prisen fikk de for å ha etablert regelmessig tverrfaglig simuleringstrening på behandling av akutte helsetilstander i primærhelsetjenesten, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

Bakgrunn: Helsepris til tverrfaglig Alta-team

Tidligere: Samles i Alta for nasjonalt seminar om akuttmedisin 

Nå har gruppen brukt prispengene på totalt 50 000 kroner til arrangere et seminar i Alta for akuttmedisinske miljøer i andre deler av landet.

– I stedet for å bruke prispengene til selv å dra på kurs, ønsket vi å bruke pengene til å samle de som har erfaringer på dette til et seminar, sier lege og doktorgradsstipendiat ved Allmennmedisinsk Forskningsenhet ved UiT Norges Arktiske Universitet, Magnus Hjortdahl.

Hjortdahl mottak prisen sammen med ambulansefagarbeider Geir Jøran Sara og sykepleierne Hege Holmgren og Hilde Hætta Eng på vegne av gruppen.

12. oktober 2017 møttes 60 personer fra blant annet Vestlandet og Nord-Norge til kurs i Alta.

– Samtidig markerte vi at det lokale akuttmedisinske miljøet i Alta (ambulansetjenesten og legevakten) i ti år har hatt regelmessig trening i akuttmedisinsk samhandling og samarbeid (BEST-trening), forteller Hjortdahl.

BEST-modellen ble utviklet i Norge i 1997 for å sikre en bedre behandling av hardt skadde pasienter på sykehus og kunne i fjor feire tjue år. BEST står i dag for Bedre og Systematisk Teamtrening. Hensikten med BEST er at hele teamet som deltar i behandling av pasienten også skal delta i treningen.

Simuleringen setter fokus på ledelse, dialog og samspill ved håndtering av kritiske helsetilstander med utgangpunkt i BEST-modellen for sykehus. Gruppen har tilpasset denne for primærhelsetjenesten, såkalt Kommune-BEST.

– Vi var så heldige at vi fikk innspill fra Helen Brandstorp, leder for Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) i Tromsø og Torben Wisborg som leder Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi (NKT-Traume), sier Hjortdahl, og utdyper:

– Vi mener vi brukte prispengene godt. Vi hadde en interessant dag med en rekke korte innlegg, og vi lyktes med å invitere andre som også driver denne type trening. Vi ønsket å dele våre erfaringer med andre lokale akuttmedisinske miljøer og å motivere for at denne treningsmetoden blir mer utbredt i Norge.

Flere studier har vist at teamtrening gir tryggere pasientbehandling.

– Hvis tiltaket gjennomføres over hele landet kan det bidra til tryggere prehospital behandling i hele primærhelsetjenesten, mener Hjortdahl.

Les mer om saken hos Tidsskriftet

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.