Hopp til hovedinnhold


Sykehusene leier inn vikarer for rundt 900 millioner årlig

Totalt har helseforetakene brukt 2,5 milliarder på innleie av sykepleiere, 1,6 milliarder på leger og 217 millioner på annet helsepersonell fra 2012 til og med annet kvartal 2017, melder Aftenposten.
Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund mener tallene viser at adgangen til innleie av helsepersonell misbrukes.
– Innleie etter loven er ment å være en midlertidig løsning, sier hun. – Mange sykehus operer med altfor lav grunnbemanning, noe som blant annet gir utslag i høyere sykefravær, redusert fleksibilitet i mulighet til ferieuttak og liten eller ingen tid til fagutvikling, sier hun.
Forbundslederen mener at det viktigste tiltaket for å redusere behovet for innleie, er å øke antallet sykepleierstillinger.
Torgeir Birkeland ved Ahus sier bruken av deltid påvirker kvaliteten: Sykepleiere trenger mengdetrening og erfaring for å utvikle seg og bli bedre.
– Jobber man deltid, får man ikke samme mengdetrening. Dermed får vi et A- og B-lag, der A-laget jobber fulltid og får god trening i å observere og iverksette tiltak. Dessuten er både myndighetene og partene i arbeidslivet enige i at bruk av deltidsstillinger skal reduseres. Dessverre blir tillitsvalgte møtt med økonomi når dette tas opp lokalt. Men har vi egentlig råd til å la så mye sykepleiekompetanse stå ubrukt når vi vet hvilket behov vi vil få i fremtiden, spør Birkeland.

– Vanskelig å rekruttere

HR-direktør Jan Inge Pettersen ved Ahus sier de har utfordringer med å rekruttere spesialsykepleiere innen sentrale fagområder som intensiv, anestesi og dialyse, samt legespesialister innenfor deler av psykisk helsevern.
– Derfor har vi hatt behov for å leie inn vikarer for å dekke dette behovet, noe som utgjør en stor andel av kostnadene til innleie.
HR-direktøren sier mye av innleien finner sted i sommerferien og i høytidene, men at deres mål er å ha så lav innleie som mulig.
Les mer om saken hos Aftenposten