Hopp til hovedinnhold


Ny lov i Sverige om fotografering på ulykkesplasser mistolkes

Det har florert et feilaktig bilde av at den nye loven om spredning av integritetskrenkende bilder også innebærer et fotoforbud ved ulykker. Loven handler ikke om fotoforbud, men om at nettroll og hevnporno skal stoppes, ifølge en ekspert Västerbottens-Kuriren har snakket med (krever innlogging).  
Bakgrunn: Å dele film fra ulykkessteder er nå straffbart i Sverige
Les også Aftonbladet: Nej, det är inte olagligt att fotografera vid brottsplatser eller olycksplatser
Den nye loven handler ikke om et fotoforbud, men om spredning av bilder.
– Den nye loven handler altså ikke om fotografering, men om spredning. Noe som er gode nyheter fordi det er der den virkelige integritetskrenkningren oppstår, sier Catharina Ekdahl, på Ekdahls Juridik & Föreläsning, som i ti år har arbeidet på Svenska Fotografers Förbund som jurist, og de sista tre årene som administrerende direktør.

Den nye lovbestemmelsen er for å beskytte at ingen sprer krenkende bilder eller filmer av andre, noe det tidlig har vært vanskelig å lovføre. Loven legger til grunn at det skjer mot den utsatte personens vilje.

– Det er en veldig bra lovbestemmelse fordi den tar sikte på situasjoner der man tidligere ikke har kunnet dømme noen til ansvar. For eksempel om en før dette har tatt nakenbilder og spredt dette.

I ulykkessammenheng kommer den nye loven til å innebære at om privatpersoner tar bilde av personer ved en ulykke og senere sprer bildene, så kan det være straffbart. Om fotograferingen har et mål eller sammenheng, for eksempel om det handler om journalistikk eller kunst, unntas dette fra den nye loven.

Den nya loven om spredning kan, om det vurderes som et grovt tilfelle, gi fengsel i minimum seks måneder og høyst fire år.

Stefan Nygren, Distriktsombudsmann ved Brandmännens Riksförbund sier at han ikke har lest seg opp på loven ennå, men at det er velkomment at det skjer en innskjerping, selv om det ikke er et fotoforbud.

– Vi oppfordrer alle som fotograferer denne typen bilder til å først se til at hjelpen har kommet, og at man viser hensyn. Hvert bilde som vi publiserer gransker vi.  Vi skal ikke publisere integritetskrenkende bilder fra en ulykke, sier Jessica Wennberg, Västerlands-Kurirens sjefredaktør.
Les mer om saken hos Västerbottens-Kuriren (krever innlogging)