Finnmark er det 90 prosent hjemmevaktordning. Til sammenligning har man sørover i landet 98 prosent stasjonsvakt

Hvorfor det mon tro? spør Jan Eivind Pettersen, foretakstillitsvalg for Delta UNN i et innlegg i iFinnmark.

PCI-saken vært opptatt av at befolkningen skal ha et likeverdig helsetilbud uavhengig av hvor man bor. Styret skal nå se fremover. Da bør blikket rettes mot andre deler av helsetjenesten hvor det knirker litt i likeverdigheten.

I den nordlige helseregionen praktiseres det fortsatt en gammeldags arbeidsform med hjemmevakt i ambulansetjenesten. Om lag 80 prosent av ambulansestasjonene i Nord-Norge har hjemmevakt. I Finnmark er det 90 prosent hjemmevaktordning. Til sammenligning har man sørover i landet 98 prosent stasjonsvakt, og hvorfor det mon tro?

Hjemmevakt gir ikke pasientene et likeverdig tilbud til rask og viktig behandling. I dag er det slik at det aksepteres 12 minutter lengre utrykningstid ved hjemmevakt enn når ambulansepersonellet er på stasjonen. Ved utrykning til ulykker og ved hjerteinfarkt, hvor minuttene teller, er dette dyrebar tid som kan ha konsekvenser for pasienten.

Styret i Helse Nord RHF har besluttet å øke andelen pasienter som får prehospital trombolyse (plumbo) ved hjerteinfarkt. Da må utrykningstiden i ambulansen også ned slik at pasienten får trombolyse tidligst mulig. Det er viktig å forbedre hele kjeden fra Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) mottar nødanrop, til pasienten er på sykehus og kan utredes for videre behandling.

Les hele innlegget hos iFinnmark

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.