Hopp til hovedinnhold


Når uhellet er ute – og ambulansen borte

En mann ble alvorlig skadet i en ulykke i Lamarka tirsdag, da et entreprenørfirma grov av en høyspentkabel. Mannen som ble skadet fikk strøm i seg og endte med alvorlige brannskader, skriver Bladet Vesterålen på lederplass.
Bakgrunn: Heiv seg rundt da ambulansen var borte
Da hendelsen oppsto var ambulansen på Sortland opptatt i annet oppdrag. I stedet ble ambulanse på Stokmarknes og helikopter fra Evenes tilkalt, og det tok knapt 20 minutter før begge disse var framme på ulykkesstedet.
I mellomtida var det opp til to leger fra legekontoret på Sortland å forestå den nødvendige førstehjelpen, med de hjelpemidler de hadde til rådighet i den såkalte akuttsekken de bringer med seg på akutte oppdrag.
Ifølge helse- og omsorgssjefen er det ikke sikkert pasienten ville fått annen eller bedre hjelp dersom ambulansen var til stede. Men, som han sier, ambulansepersonell er bedre trent og har mer erfaring i å være først på et ulykkessted.
Hendelsen aktualiserer k ravet en hel region har vært opptatt av – nemlig at det er behov for to ambulanser på Sortland. Særlig viktig er det når Sortland-ambulansen også har hatt i oppgave å bistå nabokommunene ved hendelser der.
Da ambulanse nummer to forsvant fra Sortland ved nyttår ble beredskapen dramatisk redusert – for hele regionen.
Les mer om saken hos Bladet Vesterålen