Forskning i rask hjelp ved hodetraumer: Kan enkel blodprøve redde liv?

DANMARK: I fremtiden vil landets akuttleger og ambulansepersonell muligens kunne diagnostisere alvorlige hodetraumer allerede i ambulansen, mens pasienten kjøres på sykehus. 

Falsk alarm eller kraniebrudd? Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Det er målet med et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Præhospitalet Region Midtjylland, som nettopp har fått mer enn én million kroner i støtte, skriver Aarhus Universitet i en pressemelding.

Er det bare et lite slag, en hjernerystelse, eller er det faktisk et kraniebrudd?

Det kan vare vanskelig å avgjøre for leger og ambulansepersonell som møter skadde pasienter i ambulansen. Akutte symptomer er ikke alltid tilsvarende skadens omfang og alvorlighet.

Det forsøker ph.d-student og lege Sophie-Charlott Seidenfaden å endre.

Hun står i spissen for et stort forskningsprojekt som undersøker om man ved hjelp av den viten man kan få fra en blodprøve i ambulansen kan flytte diagnostiseringen, slik at den finner sted allerede i ambulansen.

Rådet for Offerfonden og Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond har valgt å støtte prosjektet med henholdsvis 600.000 kr. og 480.000 kr. – i alt 1,1 millioner kroner. Dessuten har forskningsutvalget i regi at akuttlegehelikoptrene støttet prosjektet med 425.000 kr.

Der kjører daglig 66 ambulanser i Region Midtjylland, og de er alle en del av forskningsprosjektet, skriver TV Midvest.

– Hvis vi kan oppdage det allerede i ambulansene, så kan vi også tilby en raskere behandling, og det kan redde liv, sier lege og ph.d-student Sophie-Charlott Seidenfaden.

Les hele pressemeldingen hos Aarhus Universitet

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.