Hopp til hovedinnhold


Tar grep for å sikre seg i trafikken: – Mistet respekten for blålys

For å sikre egne brannmannskaper på ulykkessteder sendes det ut en ekstra brannbil for å opptre som sikkerhetsblokk i trafikken, skriver Eidsvoll Ullensaker Blad.
Vi går sju år tilbake. Mannskaper fra Jessheim brannstasjon er ute på trafikkuhell på E6 ved Jessheim. Blålysene blinker.
Den nye brannbilen er bare dager gammel.
Mannskapene er opptatt av å utføre jobben sin. Så plutselig skjer det noe som kunne tatt livet av én av brannmennene.

SIKRER SEG SELV

– Brannbilen var godt synlig. Det var bra med blålys på den. Men sjåføren i bilen som kom så den tydeligvis ikke. Heldigvis drev brannmannen med oppdrag et annet sted. Hvis ikke hadde han blitt klemt i hjel av bilen, sier brannmester Tor Helge Gran i Øvre Romerike Brann og Redning.
Ulykken på E6 er ikke noe enkeltstående tilfelle fra redningsoppdrag rundt i Norge. Paradoksalt nok kan redningsfolkene settes i livsfare når de er ute for å berge andre og gjøre jobben sin. Det har fått Øvre Romerike Brann og Redning til å ta helt nødvendige sikkerhetsgrep.
– På oppdrag på høyhastighetsveier, som E6, brukes et ekstra kjøretøy for å sikre oss selv. Vi sender ut én ekstra mann som setter opp en bil som buffer bak ulykkesstedet. På den måten sikrer vi oss bedre i trafikken, sier Gran. Bakgrunnen for sikringen er at de har merket en endring i kjøremønsteret til folk flest.
– Folk har mindre og mindre respekt for blålys langs veien. Ja, noen har tilsynelatende mistet respekten helt. På E6 ser vi for eksempel at folk ikke bremser mye. Det viktigste er å komme seg raskest mulig fram selv, sier Gran.

– KAN VÆRE LIVSFARLIG

To av brannbilene – én på Jessheim, den andre i Eidsvoll – har fått installert varslingstavler med rullende tekst oppe på taket. På et trafikkuhell i Bønsdalen i Eidsvoll nylig ble én av disse brukt og plassert et par hundre meter fra ulykkesstedet. På taket rullet teksten «Ulykke» godt synlig.
– De er også utstyrt med skraverte reflekser. Dette er viktig og HMS i praksis. For oss kan det være livsfarlig å være ute på ulykker på høyhastighetsveier. Vi merker at folk har endret atferd, og har mindre respekt for blålys i dag enn for noen år siden. Det gjør at det er stor risiko for redningsetatene. Derfor har vi også et stort fokus på å øke egensikkerheten og sikkerheten til de øvrige redningsfolkene, sier brannsjef John Arne Karlsen.

SLIK BØR DU OPPTRE

EUB har bedt politiet og brannvesenet om å liste opp hvordan trafikanter bør oppføre seg i forbindelse med ulykker på veiene. Her er noen av rådene de gir:

  • Senk farten. Aksepter at det kan ta noe tid før det løser seg opp.
  • Få oversikt over trafikkbildet. Respekter blålys på stedet.
  • La mobiltelefonen ligge. Ta hensyn til involverte personer.
  • Kjør normalt og følg trafikken. Jo mer distrahert du blir, desto større er sjansen for «glanekø» og nye uønskede hendelser.
  • Følg merking og skilting. Det er der av en grunn.
  • Respekter jobben redningspersonellet gjør. Ta hensyn til dem i trafikken og kjør på behørig avstand.
  • Er du først på et ulykkessted, så plikter du å stoppe, sikre skadestedet, skaffe oversikt og ta ledelse. Varsle nødetatene. Start hjelpearbeidet.

Les mer om saken hos Eidsvoll Ullensaker Blad