Tatovering skapte etisk dilemma på amerikansk sykehus – valgte å la pasient dø

Amerikanske leger sto overfor et uvanlig etisk dilemma da de fikk inn en bevisstløs pasient som hadde tatovert ordene «ikke gjenoppliv» på brystet sitt, ifølge Dagbladet.

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Den spesielle situasjonen fant sted på Jackson Memorial Hospital i Florida, da en ambulanse fraktet en bevisstløst 70 år gammel mann til sykehuset.

Mannen hadde pusteproblemer, høy promille og ingen identifikasjon på seg. Samtidig oppdaget legene at pasienten hadde en tatovering på brystet hvor det sto «ikke gjenoppliv», der ordet «ikke» var tydelig understreket. I tillegg var det tatovert inn en signatur.

Dermed oppsto det en etisk diskusjon blant legene. Skulle de ta hensyn til mannens tilsynelatende ønske? Og kunne de gjøre det?

Ville opprinnelig redde pasienten

Saken belyses i en studie som denne uka ble publisert i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine. Forskere fra University of Miami har i studien gjennomgått de etiske og medisinske vurderingene som ble tatt på sykehuset da 70-åringen kom inn.

Ifølge studien ønsket legene opprinnelig å redde mannen, siden de ikke kunne vite helt sikkert om tatoveringen faktisk representerte hans ønske. Legene valgte derfor å behandle mannen med antibiotika og andre livreddende tiltak.

Ble rådet til å følge tatoveringen

Imidlertid valgte legene også å kontakte sykehusets etiske konsulenter, som viste seg å ha en annen mening om saken.

Konsulentene anbefalte legene å følge tatoveringens budskap, ettersom det var «rimelig å konkludere med at den uttrykte et ekte ønske», ifølge studien.

Døde

Legene valgte derfor å stoppe behandlingen, og mannen døde kort tid senere.

I ettertid ble 70-åringen identifisert, og i pasientjournalen til mannen kom det fram at hans offisielle ønske stemte overens med budskapet i tatoveringen. 

Dette gjorde forskerne lettet, skriver de i studien.

Ifølge forskningsrapporten hadde legene vært i sterk tvil om beslutningen om å stanse den livreddende behandlingen.

I en annen sak fra 2012, hvor en 59 år gammel mann også ble innlagt med en tatovering hvor det sto «ikke gjenoppliv», fortalte denne pasienten i ettertid at tatoveringen ikke var et uttrykk for hans ønske, men at han hadde tatt den i beruset tilstand etter et veddemål, skriver The Atlantic.

Les mer om saken hos Dagbladet

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.