Hopp til hovedinnhold


Urovekkende ambulanseutvikling

Vi stiller oss undrende til at divisjonsdirektør Geir Kristoffersen ved Sykehuset Innlandet totalt avviser at redusert flåtestyring av ambulansen på kvelds- og nattetid ikke kan gå ut over beredskapen, skriver Tommy Skar, generalsekretær i LHL i et leserinnlegg i Gudbrandsdølen Dagningen.
Bakgrunn: Bildet fra AMK viser at det ikke var noen ambulanser ledige i Ottadalen en fredag kveld i november
Tilsvar fra ledelsen i Sykehuset Innlandet: Feil i nyhetsoppslag om ambulanseberedskap
Les også: Alvorlig bekymringsfullt at beredskapen svekkes

Vi er også bekymret for at framtidige innsparinger vil føre til en reduksjon av at antallet ambulanser, selv om dette tilbakevises per i dag.

Det er flere indikatorer på at leger, helseledere og politikere nasjonalt som lokalt bør bekymre seg for situasjonen.

En oversikt fra Statistisk Sentralbyrå for 2015 viser at antall ambulanser i Norge er redusert med 14 prosent i perioden 2002 til 2105. I samme periode er oppdragsmengden økt med 46 prosent.

Varsellampe nummer to er å ta en titt på den ferske oversikten fra Norsk Hjerneslagregister som viser at Lillehammer sykehus for 2016 målt på innleggelse innen fire timer for pasienter med hjerneinfarkt lå langt under landsgjennomsnittet.

Hva er årsaken til det? Har Sykehuset Innlandet en forklaring? Og alarmklokkene bør – med forbehold om at GDs framstilling er korrekt - virkelig ringe når hendelsen fra 17. november ikke bare er et hypotetisk scenario, men en reell hendelse.

"Vi prøver å kutte der det rammer befolkningen minst", sier Kristoffersen til GD. Men for pasientene det like alvorlig for den som rammes om det skjer på Lillehammer, i Skjåk eller i Dovre.
Den store forskjellen kan imidlertid bli at om Sykehuset Innlandet fortsetter å spare på ambulansetjenesten kan mange i norddalen oftere bli uten en mulighet til å få optimal behandling ved hjerneslag.
Konsekvensene vil bli stor for de som rammes av slag, de pårørende og kommunene som får ansvaret for å følge opp de som er rammet. Sykehuset Innlandets innsparingstiltak kan bety økte samfunnsøkonomiske kostnader. Faktisk kan det bety økte kostnader også for sykehuset selv i form av blant annet reinnleggelser.
Les hele innlegget hos Gudbrandsdølen Dagningen