Hopp til hovedinnhold


– Alvorlig bekymringsfullt at beredskapen svekkes

Generalsekretæren i LHL og Ambulanseforbundet ser med stor uro på utviklingen i ambulanseberedskapen – ikke bare i Nord-Gudbrandsdalen, skriver Gudbrandsdølen Dagningen (krever innlogging).
Bakgrunn: Bildet fra AMK viser at det ikke var noen ambulanser ledige i Ottadalen en fredag kveld i november
– Det kan utvilsomt være fare for liv og helse, sier Tommy Skar, opprinnelig fra Dovre og generalsekretær i LHL Hjerneslag, som er en del av Landsforeningen for hjerte og lungesyke, om ambulanseberedskapen i Norddalen.
Slagpasienter er kanskje den gruppen som trenger kjappest utrykning for å få optimal behandling. Og da må de til sykehus for å få tatt CT og få såkalt trombolysebehandling, som er et blodproppløsende middel.

– Den konkrete situasjonen om GD beskriver, med ingen ambulanser tilgjengelig i Ottadalen, ville ha satt en slagpasient i fare. Disse må ha behandling innen fire og en halv time fra symptomene oppstår. Effekten er størst i løpet av de første nitti minuttene. Kjøretida fra Ringebu til Skjåk er over halvannen time en veg. Så videre til Lillehammer. Det er helt i grenseland. Når luftambulansen da heller ikke er tilgjengelig, gjør det ikke saken bedre, mener Skar.

Han ser med bekymring på ambulanseberedskapen ikke bare i Gudbrandsdalen, men i hele landet. Antall ambulanser i Norge har gått ned med 14 prosent i perioden 2002–2015.

Samtidig har oppdragsmengden økt med 46 prosent – og befolkningsveksten med 14,2. Presset på ambulansetjeneste har ikke akkurat blitt mindre. Likevel kuttes det.

Feil, hevder sykehusdirektør

Direktør for divisjon prehospitale tjenester i Sykehuset Innlandet, Geir Kristoffersen, mener det er feil å påstå at det ikke var ledige ambulanser mellom Ringebu og Skjåk fredag 17. november, slik hovedtillitsvalgt for de ambulanseansatte, Kjetil Eide hevder, og bildet fra AMK-sentralen, som ble tilsendt GD anonymt, viser.

Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen (pluss-sak)