Hopp til hovedinnhold


Bildet fra AMK viser at det ikke var noen ambulanser ledige i Ottadalen en fredag kveld i november

Ambulanseberedskapen i norddalen er forsvarlig, mener sykehusledelsen. Virkeligheten er en annen, sier tillitsvalgt for de ambulanseansatte, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen (krever innlogging).

Ved en akutthendelse i for eksempel Skjåk, var da nærmeste tilgjengelige ambulanse i Ringebu eller Dombås. I tillegg var været så dårlig at luftambulansen på Dombås ikke kunne lette.

– Jeg frykter at det på sikt kan gå ut over liv og helse, for det er ikke første gangen det skjer, sier divisjonstillitsvalgt for Delta i Sykehuset Innlandet, Kjetil Eide fra Otta.

Bakteppet er at prehospital divisjon er pålagt å spare 16 millioner i løpet av tre år. Ambulansen er en vesentlig del av driften og unngår ikke sparekniven. Ett av tiltakene som nå er innført er slutt på såkalt flåtestyring på kveld og nattetid. Det vil si at ambulansen i for eksempel Lom ikke lenger blir styrt til Vågå hvis bilen der er ute på annet oppdrag i dette tidsrommet. Dette for å spare primært lønnskostnader. På dagtid er det fortsatt flåtestyring.

– Det er kutt i flåtestyringer, til kompetanseheving til ansatte, i lønn til lærlinger. Det mest skremmende nå er at hvis det blir sjukdom på en av bilene, så er det ikke lenger krav om å erstatte vedkommende. Da får vi enmannsbetjente biler – og er tilbake til 70-tallet. Ingen er utdannet til å jobbe på denne måten lenger, sier han.

Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen (pluss-sak)