Droner kan bli fremtidens ambulanse

GJØVIK (NRK): Innen ti år kan pasienter fraktes til og fra sykehus med drone, mener forsker. Sykehusene er positive og synes ideen er spennende, ifølge NRK Hedmark og Oppland.

Han tar imot NRK på kontoret sitt på NTNU på Gjøvik, Mohammad Derawi. Han forteller ivrig om det han mener kommer til å revolusjonere norsk helsevesen.

– Dagens ambulansetjenester klarer ikke å innfri kravet om rask responstid. En ambulansedrone vil løse denne utfordringen, sier Derawi.

Som 29-åring ble han Norges yngste professor. Fagfeltet er biometri og smartteknologi ved Institutt for elektroniske systemer. Nå er han i gang med å virkeliggjøre ideen sin om en ambulansedrone som kan frakte pasienter mer effektivt til og fra sykehusene våre.

Vant kvart million

I høst kunne alle forskere på NTNU skrive en søknad om støtte til prosjekter de har tro på. Søknaden skulle være på 250 ord, og vinneren skulle få 250.000 kroner i støtte.

Mohammad Derawi vant og nå ønsker han å bli den første som utvikler denne typer droner i Norge.

– Droneteknologien har utviklet seg dramatisk og det å sette sammen en ambulansedrone er fullt mulig, forteller den unge professoren.

Med de 250.000 kronene har han kjørt i gang prosjektet for fullt. En gruppe er satt ned, kick-off-møtet var den 13. november og det første budsjettforslaget er ferdig.

– Vi kommer til å bruke disse første pengene på å skape et større nettverk både nasjonalt og internasjonalt, og knytte kontakter til de som kan tenke seg å være med å realisere og finansiere ideen, sier Derawi.

Aller først skal dronen tegnes. Derawi regner med at det vil koste mellom 10 og 20 millioner kroner å fullføre prosjektet før de kan begynne å bygge dronene.

Les mer om saken hos NRK Hedmark og Oppland

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.