Stor forskningspris til svenske sms-livreddere

Mobilen varsler frivillige hjertelungereddere når en person rammes av hjertestans. Nå har innovasjonen blitt tildelt Athenaprisen – Sveriges største pris for klinisk forskning. Prisen består av et forskningsstipend på 150 000 kroner og deles ut av nærings- og innovasjonsminister Mikael Damberg den 5. desember, melder LIF.se.

David Fredman, en av prisvinnerne var på Skandinavisk akuttmedisin i år. Det var ikke så mange som viste interesse for standen hans. Foto: Live Oftedahl


Siste:
SMS-livredning i Sverige utvides til Vestre Gøtalandsregionen og Stor interesse for å bli SMS-livredder

Tidligere: Norskutviklet app skal forbedre SMS-livredding i Sverige

Se også: SMS gjorde at flere fikk HLR

Og: Danskene vurderer samme ordning

Når en person rammes av hjertestans tar det i snitt 12-14 minutter før ambulansen er på plass i Sverige. Bare en av ti overlever. Men om hjertelunge-redning (HLR) starter umiddelbart i kombinasjon med en hjertestarter så stiger tallet raskt til syv av ti. (Red.anm. Kanskje litt høyt tall?) Derfor er tidlig hjelp avgjørende – noe som muliggjøres av tjenesten SMS Livräddare.

Les også: Ny forskning viser verdien av tidlig hjertelungeredning

Tidligere: SMS-alarm skal redde liv og Privatpersoner raskere enn ambulansen

– De som er nærmest en hjertestans kan gripe inn og gi samme behandling som ambulanse, politi eller brannvesenet ville gjort. Man kan også utnytte alle hjertestarterne som finnes rundt omkring, og som ellers ikke brukes. Om noen får hjertestans i et hus og det finnes en hjertestarter ved inngangen kan man få hjelp med hjertelunge-redning og hjertestarter innen få minutter i stedet for å vente på ambulansen, sier Mattias Ringh, kardiolog og forsker ved Karolinska institutet og en av prismottakerne.

Les også: Intervju fra Ambulanseforum nr. 3 2017 om svenske SMS-livreddere

Ideen ble født i 2007 og oppfinnelsen begynte som en SMS-tjeneste som senere ble utviklet til en app for smarttelefoner. I dag har 35 000 frivillige lastet ned appen i Sverige, og ved hjelp av geografisk posisjonering får de som er i nærheten av en hjertestans varsel samtidig som ambulansen varsles av SOS Alarm. Siden starten har man også hatt mulighet for å lokalisere nærmeste hjertestarter.

Mer: Hvor mange overlevde en hjertestans i Norge i fjor? 

De kliniske resultatene av SMS Livräddare vurderes kontinuerlig, og i juni 2015 ble resultatet av en randomisert studie publisert i New England Journal of Medicine. Denna studien viste en økning på 30 prosent av andel tidlig HLR før ambulansen kom til stedet i de tilfellene der SMS ble sendt til frivillige sms-livreddere.

Flere parter har vært delaktige i prosjektet: leger og forskere ved Södersjukhuset og Karolinska instituttet som studerer oppfinnelsens resultat, samt virksomheten Heartrunner AB som tar seg av driften av appen og drives fra KI Innovations. En av begrunnelsene for prisen er samarbeidet mellom helsetjenesten, næringslivet og sivilsamfunnet.

Om Athenaprisen:

Bak Athenaprisen står Vinnova og avisen Dagens Medicin sammen med Forte, Sveriges Kommuner og Landsting, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech og Vitenskapsrådet. Målet med prisen er å gi heder og belønne viktige prestasjoner i klinisk forskning i Sverige. Juryens vurderingskriterier er medisinsk nytte, innovasjonshøyde, anvendelighetsgrad, vitenskapelig kvalitet, samfunnsnytte og samarbeid mellom sykehus, akademia og næringsliv. Prisen består av et forskningsstipend på 150 000 kroner. I år deles prisen ut av nærings- og innovasjonsminister Mikael Damberg på Dagens Medicin Agendas og Dagens industris Life science-dag den 5. desember.

Les mer om saken hos LIF.se

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.