Hopp til hovedinnhold


Region Midtjylland i Danmark er først i verden med ny metode: Kan vise tromber i hjertet før de kommer

Førtidspensjonerte Gunnar Jensen er en av de pasientene som har hatt gavn av metoden. 

Bakgrunn: En blodprøve i ambulansen sikrer raskere undersøkelse av hjertesyke
En ny metode som Region Midtjylland er den første i verden til å ta i bruk, sikrer man nå langt større muligheter for å hjelpe pasienter med blodpropper i hjertet.
Metoden innebærer at pasienter hvor det er mistanke om blodpropper får tatt en blodprøve allerede i ambulansen.
Blodprøven kan vise en blodpropp i hjertet allerede før den oppstår, i motsetning til en EKG-måling. Hvis blodprøven i ambulansen viser at det er en blodprop på vei til hjertet, blir pasientene kjørt direkte til hjerteavdelingen på Aarhus Universitetshospital - i stedet for å bli kjørt til den nærmeste akuttavdelingen.
– Jo raskere man kommer til 'reparasjon', jo raskere kommer man også over det og opp på tidligere nivå, sier Gunnar Jensen fra Aulum i Vestjylland til TV 2.

Vil gjerne ha bevis

For halvannen måned siden fikk Gunnar Jensen tatt en blodprøve i ambulansen. Da den viste en blodpropp i hjertet ble han omgående fløyet med helikopter til hjerteavdelingen på Aarhus Universitetshospital.
Konsekvenserne av at en blodpropp i hjertet ikke blir behandlet raskt, kan være store.
- Man kan få hjertesvikt og hjerterytmeforstyrrelser, sier Jacob Thorsted Sørensen, overlege på avdelingen for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Han forklarer at man i regionen har vært tilbakeholden med å reklamere for den nye metoden.
- Før vi tar i bruk en ny metode  vil vi gjerne ha bevis for at den virker. Nå synes vi det er grunnlag for å si til andre regioner at dette er noe man bør arbeide med, sier Jacob Thorsted Sørensen.
Les mer om saken hos dansk TV2