Hopp til hovedinnhold


Kjempekrav i ambulansesak: Storbank vil ha bankgaranti på 55 millioner kroner tilbake

Nederlandske Rabobank planlegger å saksøke Region Syddanmark for å få tilbakebetalt en bankgaranti på 55 millioner kroner, som ble utbetalt etter at ambulansetjenesten Bios sin konkurs, melder Fyens.dk.
Allers siste: Ambulansekaos - Bios kunne ikke betale medisin- og fergeregninger
Bakgrunn: Kaos i dansk ambulansetjeneste og Vår avspasering har plutselig forsvunnet
Les også: Insourcer ambulanstjenesten og lokker med en ekstra månedslønn
Tidligere: Ambulansekrigen er ikke over ennå – Bios stevner Falck og Falcks Skyld
Regionen risikerer å miste hele eller dele av den bankgarantien på 55 millioner kroner som ble utbetalt av nederlandske Rabobank i kjølvannet av ambulansetjenesten Bios sin konkurs. Det skjer etter at kuratorene i konkursboet etter Bios allerede har avvist et krav fra regionen på cirka 42 millioner kroner.

Rabobank har varslet stevningen til regionen for å få tilbakebetalt hele beløpet - med renter. Stevningen ble sendt til regionens advokat i august.
Bankgarantien var et krav i anbudsmaterialet og ble stilt umiddelbart etter at Bios hadde vunnet anbudet i oktober 2014. Beløpet ble utbetalt etter tautrekking mellom partene i november 2016, da regionen hadde begjært Bios konkurs i juli samme år. Under protest utbetalte banken pengene. Det begrunnes i stevningen med at det er vanskelig for en anerkjent bank å nekte utbetaling av en bankgaranti.
I de 10 månedene Bios rakk å kjøre ambulanser på Fyn, samt i Syd- og Sønderjylland, misligholdt selskapet kontrakten ved å ikke levere det avtalte antall ambulanser fordi man ikke kunne skaffe nok ambulansearbeidere.

Reagerte ikke i tide

I stevningen begrunner Rabobank sitt krav med at regionen ikke i tide advarte om at Bios misligholdt kontrakten med regionen, og varslet krav om utbetaling av garantien. Regionen gjorde Bios oppmerksom på misligholdelsen allerede ved driftsstart i september 2015, angivelig uten å orientere Rabobank i de etterfølgende månedene.
Ifølge garantiteksten skulle det skje senest tre måneder etter at regionen var blitt oppmerksom på problemene, for å unngå ytterligere tap og dermed øke Rabobanks risiko. Rabobank mener derfor at regionens mulighet for å stille krav gikk ut allerede i november 2015, men man krevde først utbetaling i september 2016.
Banken mener faktisk at regionen slett ikke kan gjøre krav på tapsgarantien, når man ikke hadde noe tap ved misligholdelsen, idet regionen motregnet manglende beredskaper i Bios' betaling underveis. Det samme gjelder den oppsparte boten på 31,8 millioner kroner som Bios aldri betalte, fordi den ikke utgjør et tap, men utelukkende er en foranstaltning.
Også de andre postene i regionens samlede krav går Rabobank mot. Det er blant annet den famøse feilutbetaling på 31,7 millioner kroner fra desember 2015, som først ble oppdaget i Bios sitt første regnskap i juli 2016. Banken påpeker at feil ikke er dekket av garantien.

Udokumenterte krav

En rekke krav betegnes for øvrig som udokumenterte - deriblant lønnskrav fra tidligere Bios-reddere som regionen har betalt, som ifølge regionen dreier seg om opp mot 54 millioner kroner, og det største kravet på 230 millioner kroner som erstatning for den resterende delen av kontraktperioden med Bios.
Rabobank anfører at regionen i dag har en billigere ambulansetjeneste enn før og derfor ikke har lidd noen tap.  Dessuten bakker man opp om påstanden fra både Lønmodtagernes Garantifond og kuratorene i Bios' konkursbo om at regionen påtok seg det økonomiske ansvaret da man overtok ambulansedriften i det man mener at reelt sett var en virksomhetsoverdragelse.

Les mer om saken hos Fyens.dk