Hjerneslagsymptomer midt på natta: AMK ba henne ringe legevakta

TROMSØ: Nå er venstre side av kroppen lammet, skriver Nordlys (krever innlogging).

Hjerneslag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Klokken er 03.30 og Jorunn Øynes (89) har akkurat våknet. Hun merker med en gang at noe er galt.

Hun klarer ikke å gå. Det svimler for henne og hun må krype for å komme seg ut av soverommet.

I gangen tar hun tak i rekkverket ved trappen og trekker seg opp. Den venstre hånden fungerer ikke som den skal og når hun forsøker å snakke, snøvler hun.

For noen år siden fikk Øynes et drypp og gjenkjenner symptomene. Hun vekker sin mann og ber ham ringe113.

– Fæle timer

Ved 113-sentralen ber personen i telefonen om å få prate med Øynes selv. Hun snøvler så mye at hun må understreke i telefonen at hun ikke er full. Alarmsentralen ber så 89-åringen om å ringe legevakten i Tromsø. Øynes ringer til legevakten og forteller på nytt om symptomene sine. Av legevakten får hun beskjed om å vente til legekontoret åpner og ringe fastlegen.

Klokken er 04.00 om morgenen. Øynes sitter seg i stuen i huset i Straumsbukta og venter.

– Det var noen fæle timer, og jeg var redd og bekymret. Jeg hadde ikke smerter, men kjente at følelsen forsvant mer og mer fra hånden og foten, forteller hun til Nordlys.

Klokken 08.30 – fem timer etter at hun våknet – får hun kontakt med fastlegen. Når han hører om symptomene hennes, reagerer han resolutt og rekvirerer en ambulanse. Når ambulansen kommer, har Øynes helt mistet følelsen i venstre bein og arm.

Mens Øynes blir kjørt til sykehuset, blir resten av familien informert om hva som har skjedd. Når datteren Irene Øynes får høre hva moren har vært gjennom, reagerer hun kraftig.

– Jeg ble rett og slett forbanna. Når man får et hjerneinfarkt skal behandlingen skje så fort som mulig. Mamma måtte vente i fem timer. Det skal ikke gå an, sier hun og legger til:

– Det er jo vært mange kampanjer der man lærer folk hvordan de kan oppdage drypp og slag. Da er det helt utrolig at helsevesenet selv ikke klarer å fange det opp. Jeg synes det som har skjedd med mamma er helt uholdbart, sier Øynes.

Les mer om saken i Nordlys (pluss-sak)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.