Hopp til hovedinnhold


Banebrytende traumeforskning i Danmark: Ny måte å tilføre oksygen

To flyvende griser har hjulpet danske leger og Flyvevåpenet med å teste en helt ny måte å tilføre oksygen til lunger og lede ut karbondioksid til pasienter som ikke selv kan puste, forteller Dansk industri

To griser ankommer i hver sin ambulanse til militærflyplassen i Ålborg. De blir kjørt ombord på et stort Hercules-fly, som om litt skal ta dem med rundt i dansk luftrom. Her skjer banebrytende dansk forskning.
Hercules-flyet er i de kommende timene et flyvende laboratorium. Danske leger har oppdaget at lunger som ikke er i stand til å puste selv, ikke nødvendigvis behøver å være tilkoblet en respirator, som kunstig puster oksygen inn i lungene. I stedet kan oksygen føres direkte til blodet.
Hittil har det ikke vært mulig å bruke metoden i mer enn i 30 minutter fordi karbondioksiden som man normalt utånder hoper seg opp i blodet når man ikke trekker pusten. Det er dette legene fra Aalborg Universitetshospital har funnet en løsning på, slik at metoden kan brukes i over to timer.

Metoden skal redde sårede soldater

Under flyvningen ligger grisene på hvert sitt leie. Leger, sykepleiere og dyretekniker kledt i hvite kitler omkranser dem for å sikre at alt går som det skal. Det blir hele tiden tatt blodprøver for å sjekke oksygeninnholdet i grisenes blod. Det er dét som avgjør resultatet.
Løsningen blir testet i luften av flere grunner. Dels flyr Forsvaret ofte evakuerte soldater med skader på lungene. Når lungene allerede er skadet sliter det enda mer på kroppen om man må bruke krefter på å tilføre oksygen gjennom luftveiene.
Utover det går mye oksygen til spille på veien fra oksygenflasken, gjennom respiratoren og til lungene. Det betyr at det skal mange oksygenflasker til om en person skal holdes i live under en lang transport. Samtidig er det vanskeligere for kroppen å ta opp oksygen i høyden. Derfor er det relevant å teste om metoden fungerer i et fly.
– Problemet er at hvis vi skal ha nok oksygen med til en av de lange flyvningene, skal vi virkelig ha med mye. Hvis vår metode er like god som en respirator - og til og med kan spare masse oksygen, så er det veldig bra, sier  Benedict Kjærgaard, som er overlege på Aalborg Universitetshospital, ansatt i Flyvevåbnet, og en av hjernerne bak forskningen.

Tilbake på landjorden – med suksess

Etter et par timer i luften lander flyet igjen. Det viser seg at metoden virker slik legene håpet. Nå venter mange medisinske godkjenninger - slik at det danske leger har oppdaget i fremtiden kan bres ut til resten av verden.
Mie Rasbech, som er helsepolitisk leder i Dansk Industri, var med i Hercules-flyet for å se på forsøket. Hun fremhever at forskning som dette er et godt eksempel på hvordan man samarbeider tverrfaglig i Danmark. Det gir ifølge henne de beste løsningene.
– Forsvaret har etterspurt en løsning som leger fra Aalborg Universitetshospital utvikler. Og så håper jeg at metoden også kan føre til ny utvikling på sykehusene. Her er der mulighet for å komme inn i bildet og gripe ballen for videre utvikling, sier hun.
Les mer om saken og se video hos Dansk industri