Vondt i ryggen var sepsis – pasient døde av legetabbe

Mannen søkte behandling for kraftige ryggsmerter. Ettersom han hadde hatt ryggproblemer i flere tiår gjorde ikke legen noen ordentlig undersøkelse. Men smertene kom av en blodforgiftning, ifølge Vlt.se.

SVERIGE: Legen nøyde seg med å se på gamle røntgenbilder. Det ble ikke tatt noen infeksjonsprøver, og mannen ble sendt hjem med smertestillende.

Først da han kom tilbake fire dager senere ble det oppdaget en verkebyll på ryggmuskelen. Dagen etter døde han.

IVO (tilsvarende det norske helsetilsynet) kritiserer også at de pårørende ikke fikk vite om det andre besøket før etter tolv timers behandling. Da fikk de vite at tilstanden var kritisk.

Mannen kom inn til Västmanlands sjukhus Västerås en høstdag i 2016 fordi han ikke klarte å røre seg på grunn av sterke ryggsmerter.

De pårørende fortalte senere for Inspektionen för vård och omsorg (IVO) at han fikk ambulanse til sykehuset om natten, men at en lege «så på noen gamle røntgenbilder og skrev ut fem ulike medisiner».

Deretter fikk han dra hjem. De kommende dagene hadde mannen, som var i 60-års alderen, mye vondt.

Fire dager senere ringte han igjen og ba om hjelp hos legen. En sykepleier konsulterte med en lege og rådet ham til å ringe 112. Det gjorde han og en ambulanse hentet ham om ettermiddagen.

Denne gangen var det alvor.

Morgenen etter – men først da – ringte man til de pårørende og fortalte at tilstanden var kritisk, at han hadde sepsis og organsvikt og lå på intensiven. Samme dag døde han.

De pårørende har klaget på den mangelfulle håndteringen av mannen ved den første gangen, og at de ikke fikk noen informasjon om at tilstanden var alvorlig på et halvt døgn den andre gangen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) er enig i de pårørende kritikk, og skriver at legen gjorde en mangelfull undersøkelse i forbindelse med pasientens første besøk på akuttmottaket, og dermed ikke ga god og omsorgsfull hjelp.

Det burde vært tatt infeksjonsprøver, og også flere andre undersøkelser.

IVO konstaterer også at informasjonen til pasientens pårørende har vært mangelfull.

Les mer om saken hos VLT.se

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.