Hopp til hovedinnhold


Ambulansekaos: Bios kunne ikke betale medisin- og fergeregninger

Økonomien var så presset at man etterlot Region Syddanmark med flere ubetalte regninger, skriver Danmarks Radio.
Bakgrunn: Kaos i dansk ambulansetjeneste og Vår avspasering har plutselig forsvunnet
Les også: Insourcer ambulanstjenesten og lokker med en ekstra månedslønn
Siste: Ambulansekrigen er ikke over ennå - Bios stevner Falck og Falcks Skyld
- Kjære Mogens. Vi har et problem med Fanø-fergen (og kanskje også Ærø-fergen). De tar ikke flere ambulanser med over, fordi Bios ikke har betalt i tre måneder! Vi holder på å finne kontaktopplysninger. Vil du kontakte dem, eller skal jeg gjøre det? Mads.
Slik skrev den tidligere konstituerte direktøren hos Ambulance Syd, Mads Haugaard, til regiondirektøren i Region Syddanmark, Jane Kragelund, kort før Bios sitt endelige sammenbrudd sommeren 2016.
Mailen er videresendt til økonomidirektør i Region Syddanmark, Mogens Sehested Kristensen, om formiddagen den 27. juli 2016.
Samme dag ble ambulanseselskapet Bios erklært konkurs i Skifteretten i Odense.
Det er en del av en bilagsoversikt på flere hundre sider til en redegjørelse fra kuratorene for Bios’ konkursbo, som avisen Danmark og DR er i besittelse av.
Redegjørelsen er lagd for å klarlegge om Bios’ konkursbo skal innfri regionens krav om 42 millioner lønn- og feriekroner på vegne av de tidligere ambulansearbeiderne i Bios, eller om regionen selv skal betale regningen.
I redegjørelsen avviser kuratorene regionens krav.
Det har fått regionen til å stevne konkursboet.
Rapporten og bilagene avslører at Bios hadde så massive økonomiske problemer frem mot konkursen, at man ikke kunne betale regningene til flere av samarbeidspartnerne.
Problemene var så store at kuratorene mener at regionen kunne ha opphevet kontrakten med Bios på grunn av mislighold.
I stedet måtte Region Syddanmark trå til og dekke for det konkursdømte og skandaleramte ambulanseselskapet etter Bios' konkurs.

Kunne ikke betale for utstyr og ambulanser

Ut over fergeregningene kunne ikke Bios betale for de medisinene og det utstyret som skal være i en ambulanse, og selskapet måtte også unnvære flere ambulanser som ble holdt tilbake fordi det ikke var betalt for dem.
Les mer om saken hos Danmarks Radio