På tide å ta kvinnens hjerte på alvor

Blausen Medical Communications, Inc. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Bare halvpartene av kvinner som opplever hjerteinfarkt har de kjente brystsmertene med strålinger ut i armen. Kvinner får ofte mindre tydelige symptomer og mer atypiske brystsmerter i form av verking i rygg, nakke, kjeve og armer, skriver Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, i en blogg i Dagens Medisin.

I tillegg til uspesifikke og «stumme» symptomer som uvanlig tretthet, tungpustethet, kaldsvetting, svimmelhet og fordøyelsesplager. Og sist men ikke minst, det farligste av alt; ingen symptomer.

Det har lenge vært forsket på menns hjerter, men behovet for å forske på kvinners hjerter øker dramatisk fordi tilfellene øker og fordi kvinner med diabetes har andre og mindre spesifikke symptomer på hjerte-karsykdom enn andre.

Kvinner med diabetes har markant høyere risiko for hjerteinfarkt, hjerteflimmer og hjertesvikt, enn kvinner uten. Dette er også den vanligste dødsårsaken til personer med diabetes.

Til tross for at vi her i Norge opplever betydelig nedgang i antall dødsfall av hjerte- og karsykdommer, er dette fortsatt ledende dødsårsak for både kvinner og menn. Rundt 40 % av norske kvinner dør av hjerte- og karsykdom, og diabetes er den største risikofaktoren i utviklingen.

Dette må vi gjøre noe med.

Ikke sitt på gjerdet

NORRISK og Europeiske retningslinjer anbefaler at risikoen for en eller annen form for hjertesvikt settes fem ganger høyere for kvinner med diabetes. [Kilde: tidsskriftet.no] Det er en god begynnelse, men det er ikke nok, og vi må ta dette på største alvor.

Jeg mener at leger i primær- og spesialisthelsetjenesten må øke sin kunnskap om de «stumme» symptomene, og de må være årvåkne når de får en pasient med diabetes som har akutte plager, smerter og verk. At nødvendig kontroll av både kolesterol og blodtrykk blir gjort er avgjørende for å forhindre blant annet et infarkt.

Les hele bloggen hos Dagens Medisin

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.