Hopp til hovedinnhold


– I voldelige situasjoner er det avgjørende å holde roen og ikke bli sint selv

Martin Veland jobber som klinikksjef ved Lovisenberg akuttpsykiatriske avdeling. Han svarer på spørsmål fra leserne i Aftenposten.

Klinikksjefen er klar i sin tale: De aller fleste psykiatriske pasienter er ikke farlige.
Han brenner for å håndtere vanskelige situasjoner i psykisk helsevern uten å bruke tvang, og klinikken har fått flere priser for å ha redusert bruken av tvangsmidler i psykiatrien.

Spørsmål: Har du noen gang følt deg redd på jobb?

– Mange ganger! Men etter hvert lærer man seg å skille mellom hva som er et naturlig uttrykk for sinne og frustrasjon, og hva som er aggresjon.
I slike situasjoner er det avgjørende at man holder roen og ikke selv blir sint. I stedet må man hjelpe pasienten til å roe seg ned, oppmuntre til samarbeid og heller starte på nytt.

Spørsmål: Tar du med deg jobben hjem?

– Det hender, ja, og jeg tror det ville vært rart dersom jeg ikke gjorde det. Enkelte historier treffer deg rett i hjerteroten, og jeg tror det er viktig at man opprettholder en sunn respons til andre menneskers lidelse.
Som pasient ønsker man tross alt ikke å møte en avflatet sykepleier som ikke viser forståelse for at du har det vondt. Men det er viktig at man deler de vanskelige historiene med noen, gjerne med kollegene sine.

Spørsmål: Har pasienter brukt vold mot deg?

– Pasienter har slått og sparket etter meg og noen få ganger truffet. Men jeg er usikker på hva som var vold der hensikten var å påføre meg skade. Det hender at pasienter kan miste besinnelsen i en krevende situasjon uten egentlig å ha noen intensjon om å gjøre noen vondt.
Jeg har også møtt pasienter med målrettet hensikt om å påføre skade, men det er viktig å poengtere at dette også kan skje ellers i samfunnet vårt. Folk som jobber her, har mye kompetanse på å håndtere farlige situasjoner og trener regelmessig på kommunikasjon og fysisk håndtering.
Les mer om saken hos Aftenposten