Hopp til hovedinnhold


Gründerboom i helse-Norge: Denne startupen vil revolusjonere akutthjelp med dronenettverk

Safety 365 ønsker å nå hele Norge på under fem minutter med et nettverk av akutt-droner, skriver Innomag.

Gründer Bjørn-Arild Woll i Safety 365 håper på å kunne øke overlevelsesraten ved hjertestans fra åtte til opp mot åtti prosent ved å ta i bruk sms-varsling og et nettverk av droner og akutthjelpere.
– Dagens løsninger tar for lang tid. Det tar i snitt rundt atten minutter å få frem en ambulanse i tettbebygd strøk i norge, og over en halvtime utenfor. Det har vi gjort noe med, ved å putte inn smarte enheter, sertifiserte akutthjelpere og droner. Fra 2019 har vi mulighet til å fly droner i hele Norge – da trenger vi tre og et halvt tusen droner for å dekke hele landet på under fem minutter, fortalte gründeren.
Idémangfoldet blant norske helse-gründere kom tydelig frem da startupene i Aleap tok til scenen for å presentere forretningsmodellene sine.
I tillegg til å øke overlevelsesraten drastisk håper selskapet også å kunne spare det norske samfunnet for flere milliarder kroner årlig. Woll kunne fortelle om etterspørsel fra over tyve land, og røpet at selskapet nettopp har tegnet en avtale som gir dem tilgang på både nødvendig personale og utstyr.
– Jeg kan fortelle nå at vi i morgen vil offentliggjøre at vi har tegnet en avtale hvor vi får inn tjuefire tusen akutthjelpere bare i Norge, og over tredve tusen hjertestartere inn i appen vår.
Blodsukkermåler uten nålestikk
Andre høydepunkter under pitchingen var Prediktor Medical, som har utviklet en blodsukkermåler som ved hjelp av spektroskopi kan måle glukosenivåer uten at nålestikk er nødvendig – og Boneprox, som bruker røntgenbilder fra tannlegen til å vurdere om du er i risikosonen for å få osteoporose.
Bruker kunstig intelligens til å gjennomgå pasientjournaler
Blant selskapene med de mest ambisiøse visjonene var også Anzyz Technologies, som har utviklet en selvlærende språkalgoritme som kan lese og forstå et hvilket som helst språk eller dialekt. Selskapet havner dermed i konkurranse med aktører som IBM Watson og Microsoft.
– Som det ble sagt innledningsvis av Erling, så måtte firmaene som ville inn i Aleap ha minst en europeisk visjon. Det er veldig gøy for meg – som beskjeden sørlending – å kunne si at vi har en global visjon, fortalte Svein Olaf Olsen, som er daglig leder i Anzyz.
Startupen har i samarbeid med Sørlandet sykehus tatt i bruk algoritmen for å effektivt lese gjennom pasientjournaler, og slik avdekke allergier eller andre ting som koster leger både tid og energi å finne frem til.
– I snitt har en pasient på et sykehus 170 til 180 sider som sin pasientjournal. En lege som skal foreta en hurtigoperasjon har ikke sjans til å lese gjennom hele denne journalen og gjøre en vurdering som er så korrekt som hvis du bruker kunstig intelligens, utdypet Olsen.
Den kunstige intelligensen har lest gjennom over 1,2 millioner artikler og 900 000 pasientjournaler for å lære seg det medisinske språket, og teknologien er allerede tatt i bruk på alle akuttpasienter ved Sørlandet Sykehus Kristiansand.
– Vi ble nærmest nedrent av gründere
Kathrine Myhre, som er styreleder i Aleap, beskrev fra scenen et blomstrende oppstartmiljø innenfor helsesektoren.
– To år tilbake i tid ble vi nærmest nedrent av gründere og tidligfaseselskaper som hadde behov for hjelp, og vi kjente på at det begynte å boome rundt helse i Norge, beskrev Myhre situasjonen før Aleap åpnet dørene for startups for nøyaktig ett år siden.
Inkubatoren omfatter nå førti selskaper, og er med det helt full. I tillegg er de i samtaler med tjuefem andre som venter på å få komme inn døra. Til sammen har de snakket med over 180 norske gründere med en helserelatert forretningside.
Les mer om saken hos Innomag
Sjekk nettsiden til Aleap her