Hopp til hovedinnhold


Dagens Sea King-helikopter byttes ut: – Det vil by på utfordringer

Dagens Sea King-helikopter skal innen 2020 være byttet ut med AW101. De nye fartøyene byr på utfordringer for Tor-Arne Haug som sitter i styringsgruppa for utredning av landingsplasser for de nye redningshelikoptrene, ifølge NRK Nordland.

Flere av sykehusene må utbedres med blant annet heving av landingsplattform og vindskjerming før AW101 kan lande. Dette har ført til stor bekymring blant helseforetakene, som har vært redd for at det kan føre til en utsettelse av når de nye helikoptrene kan settes i drift.
– Det er klart vi var bekymret når vi ikke visste når vi ville få utprøvd dette.
Men nå har vi fått vite at det første helikopteret som vi skal bruke reelt i Norge, blir ferdig på våren til neste år, sier Tor-Arne Haug.
Den såkalte downwashen, som er en nedstøming fra rotorvind mot bakken, er mer dominerende på AW101 enn på dagens Sea King-helikopter. Noe som ifølge Haug kan være en utfordring.
– Det bør være en avstand på 50 til 100 meter fra bygninger og biler slik at man ikke får så mye rotorvind på bakken. Det er enkelte plasser helikoptrene ligger for nært bakken, eller parkeringen der folk vandrer. Rotorvind kan føre med seg støv og vindstyrke, som vi må forberede oss på, sier Haug.
Det vil koste mere enn tidligere antatt å gjøre klart for landing.
– Det er ikke ferdig utredet hva det vil koste å planlegge dette. Det er laget et omtrentlig anslag på mellom 200 til 300 millioner kroner, sier Haug.
Les mer om saken hos NRK