Hopp til hovedinnhold


I nesten 30 år har Ivar Stenstvedt reddet mennesker. Så fikk han hjerteinfarkt på jobb

Kollegene til 55-åringen og hjertestarteren ble redningen da hjertet til brannmannen stoppet, skriver Adresseavisen - gjengitt av Aftenposten.
– Det er egentlig et mirakel, sier Stenstvedt til Adresseavisen.
Kollega Rikard Heimen nikker. De tenker på kvelden den 8. januar 2015, da Stenstvedts hjerte stoppet. Etter nærmere 40 minutters intenst gjenopplivingsarbeid så Heimen og de andre kollegene ambulansen gi full gass mot St. Olavs Hospital. Der og da trodde de det var det siste de så av ham.
– Grunnen til at jeg fortsatt er i live er at kollegene mine startet hjerte-lunge-redning med en gang, og at de fikk i gang hjertet med hjertestarteren, sier brigadelederen i Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS, og tar oss tilbake til den dramatiske januarkvelden.

Falt om i korridor

Vaktlaget hadde døgnvakt og var i gang med en treningsøkt i gymsalen på brannsentralen. Stenstvedt, som da var 52, spilte innebandy med kollegene da han kjente smerter i brystet. Han ville ikke lage noe oppstyr og sa at han måtte gi seg på grunn av en vond fot.
Isteden begynte han å løpe lett på tredemøllen. Men smertene ga seg ikke. Stenstvedt hadde kjent smerter i brystet tidligere, men undersøkelsene viste at det var muskulært.
Han tok en dusj, var innom badstuen, før han la seg på sengen på hvilerommet på brannstasjonen. Men han følte fortsatt en uro i kroppen.
Han gikk ned på kontoret i førsteetasje for å jobbe litt, men ubehaget ga seg ikke. Han kom seg akkurat ut av døren før han falt om i korridoren.
Kollega Lasse Hansen kom tilfeldigvis forbi. Han var ikke på jobb, men hadde med seg en kamerat for å vise frem den nye brannstasjonen som hadde åpnet noen uker tidligere på Sluppen. Der så de Stenstvedt ligge på «firfotan».
Det blødde fra nesen etter fallet. Hansen sprang opp og hentet flere kolleger, mens kameraten passet på Stenstvedt som ble plassert i en stol. Rikard Heimen var en av kollegene som satt oppe i tv-stua. De skulle akkurat til å se på et program om Heimens bror, basehopperen Tom Erik Heimen.
Nå fikk de andre ting å tenke på. Heimen og kollegene spurtet ned trappene, samtidig som de ringte 113. Da han kom ned til sjefen kjente han igjen «snorkelyden», den samme lyden han hadde opplevd da han hjalp en mann med hjertestans noen år tidligere.

Sto mellom liv og død

– Jeg skjønte med en gang hva det var. Vi satte i gang med kompresjoner, hentet hjertestarteren som var i en av utrykningsbilene, klippet opp skjorten hans og fikk satt på elektrodene på kroppen, forteller Heimen.
Hjertestarteren signaliserte at Stenstvedt trengte et sjokk og brannkollegene trykte på knappen. Plutselig slo han opp øynene. Hjertet var i gang igjen. Omtrent samtidig kom ambulansen og tok over jobben. Stenstvedts hjerte stoppet igjen, og de holdt på i over 30 minutter i kontorkorridoren. Det sto mellom liv og død.
Hele seks ganger ble Stenstvedt gjenopplivet med sjokk og adrenalin, før ambulansen tok han med de få kilometerne bort til St. Olavs Hospital. Der sto leger og sykepleiere klare på operasjonsstuen. De fikk blokket ut den problematiske åra og satt inn en stent. Klokken 22.30 var Stenstvedt våken og «full av liv» igjen.
Les mer om saken hos Aftenposten