Hopp til hovedinnhold


Ambulansen nektet å kjøre gjengleder

SVERIGE: Politiet forsøkte å redde livet til Merhawi Aregai og en annen mann som ble skutt i Kista i mars. Men når politipatruljen møtte ambulansen med et av ofrene oppsto en krangel mellom blålyspersonellet, ifølge Expressen
– Da ble ambulansepersonellet veldig irritert og sier at skal det være på denne måten så får vi jammen kjøre ham selv, oppgir politiet i et avhør.
Politiet kjørte inn offeret til sykehuset, men mannens liv gikk ikke å redde.
Merhawi Aregai, en av lederne i gjengen «Lejonen», og en annen mann ble skutt ihjel den 8. mars i år. De to ble funnet av forbipasserende da de fremdeles var i live.
Da politiet kom til stedet så man hvordan de skuddskadde gispet etter luft, og besluttet at å forsøke å redde livet på Aregai og den andre mannen.
– Prio 1 var å redde liv og prio 2 var å sikre forundersøkelser, oppgir politet i avhør.
Politiet lastet Aregai i en bil og den andre mannen i en annen – etter å ha fått beskjed om at ambulansene ville bruke flere minutter før de var framme.
Den ene politipatruljen fikk beskjed om å møte ambulansen på veien. Politibilen møtte ambulansen, men i stedet for å laste over offeret begynte blålyspersonellet å rope til hverandre.
«Både jeg og NN sier/skriker spørrende til mannen hvordan vi skal gjøre det, om de eller vi skal kjøre. Jeg hører ikke noe svar fra mannen og oppfatter at han tar det veldig med ro og ikke svarer på spørsmålet vårt. I min verden så er jeg ganske stresset da en mann ligger og dør i baksetet av bilen og oppfatter ambulansefyren nesten som arrogant. Det drøyer ytterligere sekunder før han svarer og når vi roper og spør hvem som skal kjøre mannen så oppfatter jeg det som om han blir sint og svarer irritert noe i stil med «Ok, vet dere hva, da kan dere like gjerne kjøre ham selv», oppgir en polti i avhør.

Politi- og ambulanespersonell uenige

Ytterligere to politifolk gir et samstemt bilde av forløpet. En forteller om ordvekslingen:
«Jeg blir litt irritert og sier høyt «men kom igjen kan dere ikke jobbe litt raskere». Jeg får til svar av sykepleieren ’skal det være på denne måten og dere skal ha en slik holdning så drar vi videre'.
Ambulanspersonellet har på sin side skrevet en avviksrapport om hendelsen og mener at politiet opptrådte truende og at man ikke ga tilstrekkelig behandling til offeret.
”Situasjonen hos politiet mot oss er stresset og i panikk, og en trusselsituasjon oppstår (helt umulig å drive behandling i den situasjonen), står det i avviksrapporten som Expressen har fått.
Siden da har ambulansepersoenll i Stockholm skrevet ytterligere en avvikrapport etter nok en dødsskyting. Politiet, skal ifølge rapporten, ha gått glipp av at en ambulanse befant seg tilgjengelig 500 meter fra åstedet og kjørt inn offeret som senere avled på sykehuset.

Samarbeider for å unngå lignende situasjoner

Politiet, ambulansetjenesten og landstinget i Stockholm har en samvirkegruppe for å forbedre samarbeidet mellom politi og ambulansepersonell.
– Det var allerede en samvirkegruppe mellom politi og ambulanse da dobbeltmordet i Kista fant sted.  Det arbeidet ble forsterket i forbindelse med at dette skjedde og det ble tydelig at i visse hendelser så har vi ikke et samvirke som er effektivt og bra, sier Peter Nylind, leder for politiets regionledelsessentral og ansvarlig for arbeidsgruppen, og fortsetter:
– Det handler om å styrke og skjerpe kommunikasjonen mellom partene. Det er ganske åpenbart at det ikke blir så bra i stressede eller opphetede situasjoner der det finnes en risiko for pågående vold.
Patrik Söderberg, sjefslege for den prehospitale tjenesten i Stockholm, bekrefter at arbeidet med å forbedre kommunikasjonen mellom ambulansetjenesten og politiet pågår.
– Det har vært situasjoner tidligere, der det har vært uklarheter om hvordan ambulansetjenesten og politiet skal samarbeide. Det er vanskelige situasjoner som vi må løse sammen, og samarbeidet har ikke alltid fungert helt perfekt. Men vi jobber med det for vi vil at dette skal fungere så bra som mulig.
Les mer om saken hos Expressen