Hopp til hovedinnhold


Er dagens fartshumper et problem for ambulansepersonell?

Studenter fra NTNU har en idé om å lage en ny type fartshumper. De ønsker innspill fra ambulansepersonell. Kan du hjelpe?
Studentene holder på med prosjekt i faget Teknologiledelse, hvor de skal analysere markedet for en idé.

Ønsker å lage ny tympe farsthump

– Idéen vi har er å lage en ny type fartshump, som vil kunne presses ned av kjøretøy som kjører over den, slik at påvirkningen på kjøretøy som kjører i henhold til fartsgrensen blir redusert eller fjernet. Altså, dersom man kjører under fartsgrensen, så vil man ikke merke fartshumpen. Hvis et kjøretøy derimot kommer i høy fart, vil humpen ha mekanikk som motvirker den plutselige bevegelsen, og humpen vil fungere som dagens fartshumper, og være ubehagelig å kjøre over.
Hensikten er å gjøre fartshumper til et mindre problem for kjøretøy og mennesker enn de er i dag. Forskning og undersøkelser har vist at dagens fartshumper kan føre til ryggproblemer hos yrkessjåfører, og ekstra slitasje på kjøretøy.

Trenger svar på fem spørsmål

– Et annet aspekt som vi ser for oss ved en slik fartshump vil være at utrykningskjøretøy som ambulanser totalt sett vil kunne kjøre fortere, da de bare trenger å bremse ned til litt under fartsgrensen for at fartshumpen ikke skal påvirke kjøretøyet, i tillegg til at forseringen av en fartshump vil være mer behagelig, noe vi ser for oss er viktig når man kjører en pasient. I den anledning har vi noen spørsmål, som vi hadde satt veldig pris på om ambulansepersonell kunne svart på dersom de har noe erfaring med dette:

  1. Er dagens fartshumper et problem for ambulansepersonell?
     - Hvis ja, hvor stort problem er det?
     - Har du noen eksempler?
  2. Er det ubehagelig/problematisk å kjøre over fartshumper?
  3. Skjer det arbeidsulykker/uhell i ambulansen på grunn av fartshumper eller nedbremsing/akselerasjon i forbindelse med en fartshump?
  4. Tror dere at vår fartshump vil gjøre arbeidsdagen lettere og eller tryggere for dere og eventuelle pasienter?
  5. Har du noe annet du har lyst til å tilføye?

Studentene blir veldig takknemlige for svar.
Svarene kan sende til Finn Matras på finnma@stud.ntnu.no.