Hopp til hovedinnhold


– Droner med hjertestarter kan redde tusentalls liv

Det viser en unik studie fra Karolinska Institutet som ble publisert i 2017. – Det er dramatiske forskjeller, sier forsker og ambulansesykepleier Andreas Claesson til Sveriges Television.

SVERIGE: Hvert år rammes 5000 personer av hjertestans utenfor sykehus. Hver tiende person, 500 av dem, overlever. Det kunne vært mange tusen fler om hjertstarteren ble levert med drone i stedet for ambulanse.
Ved plutselig hjertestans er hvert minutt viktig. I en unik studie fra Karolinska instituttet har ambulansens responstid ved hjertestans blitt sammenlignet med drone utrustet med hjertestarter.
– Denne teknologien kan gi en trygghet. Den gir en sjanse til å gi lik helsehjelp når vi kan nå fram med en hjertestarter på fem minutter, til og med i grisgrendte strøk og i skjærgården, sier Claesson, ambulanesykepleier og forsker på Hjärtstoppscentrum ved Karolinska institutet.

Et kvarter raskere enn ambulansen

I testen, som ble gjennomført i Stockholms skjærgård i Norrtälje kommune, ble dronen sendt fra redningstjenesten i Almstad til 18 steder der det inntraff en hjertestans mellom 2006-2013.
Dronen ble ikke styrt av en pilot, men kjørte selv til den programmerte plassen. Når man sammenlignet innsatstiden var mediantiden for utalarmering til ankomst fem minutter - et drøyt kvarter raskere enn ambulansen.
– Det er jo helt avgjørende. At man på ferien sin kan ha en overlevelsessjanse som er nesten null prosent til å øke til oppimot 40 prosent bare fordi det kommer en hjertestarter som lander i hagen din. Det er jo dramatiske forskjeller, sier Claesson.

Problemet: Loven

Den spesialbygde dronen er enn så lenge en prototype. Ifølge Sebastian Wallmann, ingeniør og medgründer av Flypulse i Trollhetten som har laget teknologien, er skrittet til å bruke det i ordentlige oppdrag ikke så langt fra realiteten.
– Egentlig finnes teknikken i dag. Det er et spørsmål om litt mer tid bare for å utvikle det vi trenger, sier Sebastian Wallman.
Les mer: Hjärtstartsdrönare i skarp drift om ett till två år
Det fremste hinderet er dagens lovgivning. Under studien ga Luftfartsverket og Transportstyrelsen tillatelse til å manøvrere dronen automatisk, utenfor pilotens synsvidde.
Det er noe som ellers er forbudt. Men en dialog omkring dette har blitt gjort og de kommer til å forsette prosjektet, og gå inn i neste fase som er å sende ut droner på akutte hjertestans neste sommer.
Les mer om saken hos Sveriges Television