Hopp til hovedinnhold


Dropper ambulansejetfly for å bedre beredskapen på Svalbard

Helse Nord har nå kommet frem til hvordan de skal styrke beredskapen på Svalbard. Det etterlyste ambulansejetflyet blir det ikke noe av, melder NRK Troms.

Tidligere: Finner ikke rom for å prioritere jetfly i Tromsø og Luftambulansen tar i bruk jetfly
Siden snøskredet på Svalbard i desember i 2015, som tok to menneskeliv, har Helse Nord jobbet med hvordan de skal forbedre beredskapen på øysamfunnet.
Det ble først planlagt å få på plass et ambulansejetfly stasjonert i Tromsø, som skulle kunne fly mannskap og utstyr nordover ved behov. Senere bleforslaget forkastet, men Universitetssykehuset Nord-Norge fortsatte å jobbe for et slik tilbud.
I april i år snudde Helse Nord delvis, da de vurderte et ambulansejetfly som kunne være i beredskap på vinterstid.
Nå har de konkludert hvordan de skal styrke beredskapen. Løsningen blir å etablere vaktordning for anestesilege i tilknytning til Sysselmannens helikopter, kombinert med å plassere mer medisinteknisk utstyr i Longyearbyen, skriver Helse Nord i en pressemelding. 

I tillegg har Helse Nord RHF tatt kontakt med Lufttransport AS med sikte på å drøfte muligheten for en avtale om å bruke et Dornier propellfly som er utplassert på Svalbard. Med dette flyet i beredskap kan alvorlig skadde pasienter eller andre med behov for rask helsehjelp overflyttes til fastlandet.

– Det gir en sikrere helårsløsning, og gir en bedre tilstedeværende beredskap på Svalbard. Det skaper større trygghet og gjør at vi kan ha høyere kompetanse på der oppe, sier beredskapssjef i Helse Nord, Oddvar Larsen, til NRK.

16 millioner i året

Det vil koste 16 millioner kroner i året å etablere vaktordningen for anestesilege. I tillegg regner de med å bruke 1,6 millioner kroner på nytt utstyr.
Les mer om saken hos NRK Troms