Bannerannonse

Sociolancen i Danmark fortsetter: Får to millioner kroner til å utvide innsatsen

Takket være midler fra Trygfonden fortsetter sociolancen i Region Midtjylland i  minst to år til med å gi oppbacking til utsatte borgere, skriver Viborg Folkeblad.

Telefonen ringer på AMK-sentralen i Århus. I andre enden er det en medborger som roper på hjelp, men som egentlig ikke trenger en ambulanse.

Det kan være en påvirket hjemløs, en person med begynnende demens, eller bare en svært ensom som trenger å snakke med noen.

Hva gjør man med slike oppkall når man er best på brukne ben og blodpropper?

Tidligere var det vanskelig å gjøre noe særlig, men siden utgangen av 2016 har et nytt tilbud kalt «sociolancen» trått til på denne typen oppdrag.

Donasjon utvider ordningen

Sociolancen har til nå vært et pilotprojekt, hvor en sosialrådgiver sammen med en ambulansefører kjører ut og gir råd om hvilken hjelp han eller hun kan få i sin hjemkommune. Det kan for eksempel være å få hjelp til bolig eller alkoholavvenning.

Ambulanseføreren er med for å kunne ta seg af eventuelle helsemessige behov den det gjelder måtte ha.

Ordningen har vært en så stor suksess at Trygfonden nylig har valgt å tildele to millioner kroner. Det betyr at den kan kjøre minst to år til og kan utvide men enda en sosialrådgiver.

Kontaktperson i alle kommuner

Samtidig er det planen, at det skal finnes en kontaktperson i hver eneste av de 19 kommunene i Region Midtjylland.

– De foreløpige erfaringene tyder på at sociolancen både gjør en forskjell for utsatte borgere og samtidig sikrer at vi primært bruker ambulanser og akuttlegebiler i kritiske og livstruende situasjoner, sier regionsrådsmedlem Anders Kühnau (S), som er formann for Hospitalsudvalget.

Sociolancen kjører ikke alltid ut. Hjelpen kan også skje via telefon til folk som trenger det, men i løpet av 2017 har sociolancen fysisk vært ute ved størstedelen av regionens 19 kommuner.

Les mer om saken hos Viborg Folkeblad

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.