Dokument avslører: Helsevesenet har sagt nei til terrorøvelser

Et av de viktigste tiltakene etter 22. juli var å øve på farlige situasjoner, som å håndtere terror og livstruende vold som pågår. Men nå viser det seg at helseforetak har nedprioritert øvelsene, skriver NRK Norge.

Øvelse på skoleskyting i Oslo. Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl

Det kommer frem i et dokument som Helsedirektoratet har sendt til alle helseforetakene i landet.

I dokumentet skriver avdelingsdirektør Steinar Olsen at de har fått «bekymringsmeldinger fra Politidirektoratet» fordi helseforetak har reservert seg mot å delta på øvelsene.

Grunnen er, ifølge dokumentet «manglende økonomi/ressurser».

– Vi fikk bekymringsmeldingen, så alvoret i situasjonen og skrev dette ut for å sikre at dette blir prioritert. Vi er ganske sikre på at hovedtyngden av ambulansepersonell vil være godt trent til dette i løpet av året, sier Olsen til NRK.

Har «varig forpliktelse» til å delta på øvelsene

Flere voldsepisoder de siste årene har ført til at de tre nødetatene helse, brann og politi har laget en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og aksjonere i farlige situasjoner, der det pågår det de kaller pågående livstruende vold (PLIVO).

En viktig del av dette er hvordan brann- og helsevesenet skal opptre på alvorlige hendelser og aksjonere for å redde liv, men også hvordan de eventuelt skal stanse gjerningspersoner dersom politiet ikke har kommet til stedet.

Verken Helsedirektoratet eller Politidirektoratet ønsker å opplyse hvilke helseforetak som har reservert seg eller hvilke konsekvenser dette har fått.

Les mer om saken hos NRK

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.