Kan avverge nye hjerneslag: Sykehuset Østfold bidrar i en stor internasjonal forskningsstudie

Omtrent 40 prosent av alle hjerneslag er hjerneinfarkt uten kjent årsak. Hos opp til 25 prosent av disse pasientene, kan atrieflimmer (hjerteflimmer) være årsaken, skriver iØstfold.

– Hvis vi oppdager atrieflimmer på pasienter som har hatt hjerneslag uten kjent årsak, kan vi starte riktig behandling og avverge at pasientene får et nytt slag, sier Anna Tancin Lambert, lege i spesialisering nevrologi.

​Sykehuset Østfold er med i en stor internasjonal forskningsstudie, NOR-FIB, hvor totalt 500 pasienter i ulike land skal inkluderes. Mulige deltakere i studien, er voksne pasienter som har hatt hjerneslag uten kjent årsak, ifølge sykehusets nettsider.

– Vi er det aller første sykehuset som har begynt å inkludere pasienter. Fra vi startet i januar i år har ti pasienter i Østfold blitt med i studien. Vi har kunnet fastslå atrieflimmer hos to pasienter. De har derfor blitt satt på nye medisiner, sier Lambert.

Hva er atrieflimmer?

Atrieflimmer skyldes en rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Dette medfører at forkamrene pumper svært raskt, uregelmessig og med liten kraft.

Atrieflimmer fører til at hjertets forkamre ikke får en så effektiv fylling og tømming av blod som ved normal rytme. En del av blodet blir værende i forkamrene og kan begynne å danne blodpropper (koagulere). Blodproppen kan så forlate hjertet, følge blodstrømmen til hodet og gi et hjerneslag.

Kontinuerlig overvåking

Diagnosen atrieflimmer stilles ved hjelp av EKG som kan tas av de fleste leger. Utfordringen er at for at en episode med atrieflimmer skal registreres, må det skje mens pasienten er koblet til EKG-apparatet.

– For å se om en mulig årsak til hjerneslag kan være atrieflimmer, er det derfor nødvendig at vi overvåker pasientenes hjerterytme kontinuerlig etter at de har vært innlagt. Det gjøres ved at de får implantert en liten hjerterytmeovervåker under huden på brystet, forklarer Lambert.

En viktig studie

Anna Tancin Lambert og Barbara Ratajczak-Tretel, overlege i nevrologi, er de to stipendiatene som arbeider med studien i Sykehuset Østfold.

Les mer om saken hos iØstfold

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.