Hopp til hovedinnhold


Vurderer du å studere paramedic? Les dette først!

Vurderer du å studere paramedic? Vi har snakket med Eva Aarsand (26) fra Båtstø. Hun var en del av det første kullet som fullførte paramedic-studiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus tidligere i år, og kan fortelle om tre lærerike og utfordrende år som paramedic-student. – Vær ydmyk i møte med mennesker og med ambulansetjenesten, er Evas råd til morgendagens paramedic-studenter. Les mer på studenttorget.no.

Kan du fortelle litt om hvordan studieforløpet ser ut?

Selve studiet er ganske teoritungt i starten. Første året er bare teori. Så har man det andre året hvor første semester også er teoritungt, mens andre semester er en lang praksisperiode. Det siste året er en blanding hvor man har to kortere praksisperioder fordelt på semestrene, men også noen teoretiske fag. Siden vi var det første paramedic-kullet på HiOA, så har det resultert i at det har blitt en del endringer for de som kommer etter oss, så disse tingene kan være lagt opp annerledes for neste generasjon paramedic-studenter. Heldigvis har mange av endringene i utdanningsløpet blitt gjort på bakgrunn av våre tilbakemeldinger. Total hadde vi 27 uker i praksis fordelt over 3 semester.

 Hvilke fag oppleves som mest krevende?

Personlig syns jeg vel egentlig at fysiologi og farmakologi var vanskelig. Men det var også fordi vi hadde fysiologi sammen med fysioterapeutene. Nå har jeg forstått det sånn at de som kommer etter oss har fysiologi og anatomi i ett fag med en foreleser tilpasset paramedic-studiet. Farmakologi syns jeg var spesielt krevende, fordi det er et veldig stort fag hvor man skal lære veldig mye. Det var tungt, men samtidig veldig gøy å oppleve at man mestret det etter hvert, og nå syns jeg egentlig det er kjempegøy! Så har vi jo også akuttmedisinfagene, som er veldig store fag hvor man skal lære veldig mye, samtidig som de er veldig interessante.

 Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha før man begynner på paramedic?

Jeg har inntrykk av at de som har hatt biologi og kjemi og sånt fra videregående hadde et lite fortrinn da vi begynte på studiet, samtidig har jeg selv jobbet innen psykiatrien før jeg begynte på paramedic, og har opplevd det som en fordel, siden den arbeidserfaringen har gitt kunnskap om hvordan man forholder seg til og snakker med mennesker. Det har vist seg å være nyttig ute i praksis.

Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?

Paramedic er et heltidsstudium, og sånn som vår hverdag var lagt opp hadde vi minst tre dager på skolen med undervisning i løpet av uka, og en eller to dager med studiedag. Så det er veldig lurt å legge inn et par timer med lesing hver dag. Det er vanskelig å si eksakt hvor mange timer folk leser, men mitt tips vil som sagt være å lese et par timer hver dag. Hvis du følger forelesningene får du veldig mye gratis, fordi forelesningene er veldig gode. Klarer du i tillegg å lese en time eller to etter forelesning, stiller du ganske godt rustet til eksamen.

Vi har jo noen fag hvor man kjenner at man må være veldig «på», fordi de er intense og korte, mens andre fag går over lengre tid og gir mer spillerom. I praksisperiodene jobber vi i turnus, så hvis vi har 12-timersvakter har vi fire dager fri i uka, sånn sett har vi også en del fritid vi kan disponere som vi vil. Jeg har ikke slitt meg ut, og har hatt et sosialt liv ved siden av studiene! Jeg vil si at man kan balansere mellom studier og fritid, men man må være oppmerksom på at man må ta i når det røyner på.

Hva skulle du ønske at du visste før du startet på studiet?

Jeg skulle kanskje ønske at jeg visste mer om ambulansetjenesten da jeg begynte. Samtidig har det ikke vært noen negative overraskelser som har fått meg til å stille spørsmålstegn ved det valget jeg tok. Jo mer jeg har lært om det, jo mer har jeg hatt lyst til å drive med det. Jeg tror nok at det har vært viktig for mange å lære seg å være litt ydmyk og forstå at man ikke er verdensmester bare fordi man kjører ambulanse.
Les hele artikkelen her